25 / 04 / 2024

1940 yılında Adliye Sarayı'nın inşasına başlanacak!

1940 yılında Adliye Sarayı'nın inşasına başlanacak!

1940 yılında Sultanahmet'te eski Sultanahmet Hapishanesi'nin bulunduğu arsa üzerinde inşa edilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın inşasına başlanacakmış. Aynı sene adliye binasının hapishane arsası üzerinde inşası da kesinleşmiş.



1940 yılında Adliye Sarayı nın inşasına başlanacak!


Adliye Sarayı'nın inşasına başlanıyor


Binanın eski hapishane yerinde yapılması kati surette kararlaştı


    Belediye, Sultanahmet'te eski hapishane arsasında inşa edilecek adliye binasının biraz daha geriye alınmasını ve bu münasebetle Binbirdirek'teki bazı binaların istimlakını istemişti, ona göre plan hazırlanmıştı.

    Nafia Vekaleti, Belediye'ye bir tahrirat göndererek bu planların iadesini istemiştir. Tahriratın hulasası şudur: 

    ''Karşılığı kanunla tespit edilen Adliye Sarayı behemehal inşa edilecektir. Bu itibarla İstanbul Belediyesi'ndeki fenni evrakın iadesi lazımdır. Saray inşa edilirken Vekalet'in en çok nazır itibara aldığı esas istimlake mecbur kalmamaktır. Yeni Adliye Sarayı'nın Vilayet binası karşısında inşası da istimlak bakımından çok pahalıya mal olacaktır. Bu itibarla Adliye Sarayı'nın umumi hapishane binası yerinde inşa edilmesi münasip görülmüştür.''

     Vekalet'in bu işarına göre artık, yeni Adliye Sarayı'nın ne hapishane arsasının biraz gerisinde, ne de evvelce düşünüldüğü gibi Vilayet binası karşısındaki eski Tomruk binası arsasında yapılmasından vazgeçilmiş, eski hapishane yerinde inşasına karar verilmiştir. İnşaata yakında başlanacaktır.


Akşam 15 Eylül 1940



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön