19 / 04 / 2024

1940 yılında İstanbul'da ahşap evler istimlak edilecek!

1940 yılında İstanbul'da ahşap evler istimlak edilecek!

1940 yılında Ankara'dan İstanbul'a gelen dönemin İçişleri Bakanı Faruk Öztrak vilayet, belediye ve emniyet işleriyle meşgul olmuş. Bir muhabirle yaptığı konuşmada İstanbul'un ahşap evlerinin istimlak edileceğini söylemiş.



1940 yılında İstanbul da ahşap evler istimlak edilecek!


Dahiliye Vekili şehrimize geldi


İstanbul'daki ahşap evler istimlak edilecek


Faik Öztrak, bu husustaki kanun lahiyasının hazırlanmakta olduğunu bildirdi


     Dahiliye Vekili Faik Öztrak dün sabahki ekspresle Ankara'dan şehrimize gelmiş, Haydarpaşa'da Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdar'la vali muavinleri, belediye reis muavinleri, İstanbul Emniyet Müdürü ve diğer zevat tarafından karşılanmıştır. 

     Faik Öztrak, İstanbul'a geçtikten sonra öğleden evvel Taksim'de Beden Terbiyesi Genel Direktörlüğü İstanbul Başkanlığı Merkezi'ni ziyaret etmiş, öğleden sonra Belediye'ye gelerek Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdar'ı ziyaret ve orada Vilayet ve Belediye işleriyle meşgul olmuştur. 

     Faik Öztrak, Belediye'de kendisiyle görüşen muharririmizin suallerine şu cevapları vermiştir: 

     - ''İstanbul'a hassaten bir iş için gelmedim. İstanbul'un ehemmiyeti malum. Bu vilayet merkezimize bir Dahiliye Vekili'nin ara sıra gelmesi ve umumi mesaiyle meşgul olması gayet tabidir. Burada Vekalet mesuliyetimize girmiş ne varsa onların icap edenleri ile alakadar olacağım. Pasif koruma işleri vesaire de bittabi bu mevzunun içindedir.

     Burada dört, beş gün kalacağım. Vekalet'in bu sene müzakere edilmek üzere Büyük Millet Meclisi'ne arz edilmiş kanun lahiyaları vardır. Bu meyanda Dahiliye'nin teşkilat kanunu Bütçe Encümeni'dir. Evvelce vakit dar olduğundan ve bütçenin müzakeresi başlamış bulunduğundan bu lahiyanın müzakeresine vakit bulunamamıştı. Şimdi müzakere edilecek olan bu layiha ile Dahiliye Teşkilatı'na dahil küçük memurların, bu meyanda nüfus memurları, tahrirat katipleri, zamdan istifade edeceklerdir. Bunların zamdan ne miktar istifade edecekleri bir cetvelle tayin ve tespit edilmiştir. Hakkı müktesep ve münhallat üzerine bu zam tevziatı yapılacaktır. 

     Nahiye müdürlerinin maaşları evvelce tezyit edilmiş olduğundan bu zam onlara raci değildir. 

     Büyük Millet Meclisi'nin Dahiliye Encümeni'nce müzakere ve kabul edilmiş olan Bekçiler Kanunu ise Büyük Millet Meclisi'nce müzakere edilecektir. Bundaki esas tahsilatı hususi idareler vasıtasıyla yapmak ve emlak vergisine kesri munzam ilavesi şekliyle tahsil etmektir. Bu suretle şehrin her tarafına her bekçinin eline geçecek para aynı olacaktır. Bekçiler, yerine göre 10 liradan 50 liraya kadar aylık alacaklar, iyi hizmet edenlere bir kaç senede bir zam yapılacaktır. Bunların aylıklarını vilayet idare heyetleri seçeceklerdir. Mucir bu parayı müstecirden alacaktır. 

     İstanbul'un ahşap mahallelerinin istimlakı işini tetkik ediyoruz. Fakat henüz bu hususta kanun lahiyası hazırlanmış değildir.''

     Dahiliye Vekili Faruk Öztrak bu gün de vilayet, belediye ve emniyet işleriyle meşgul olacak, pasif korunma hazırlıklarını fevkalade zamanlarda alınması icap eden tedbirleri şehrin iaşe ve iskan vaziyetini tetkik edecektir.


Cumhuriyet 22 Haziran 1940



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön