28 / 03 / 2024

1940 yılında Yıldız Sarayı tanzim edilecek!

1940 yılında Yıldız Sarayı tanzim edilecek!

1940 yılında İstanbul Belediyesi, Yıldız Sarayı ve müştemilatını tanzim etmek için bir proje hazırlamış. Maliye Bakanlığı'ndan düşük bir meblağ ile Belediye'ye devredilecek Sarayın korusu ve parkı da tanzim edilecekmiş.



1940 yılında Yıldız Sarayı tanzim edilecek!


Yıldız Sarayı ve bahçeleri


Belediye burasını tanzim için bir proje hazırladı


    Yıldız Sarayı ile müştemilatının ve geniş parkının az bir para mukabilinde Maliye'den Belediye'ye devredileceğini yazmıştık. Haber aldığımıza göre Harp Akademisi tarafından işgal edilen binalar ve bir kısım arazi müstesna olmak üzere bütün binalar ve bahçeler Belediye'ye bırakılmaktadır. Belediye İmar Müdürlüğü bu saha için bir proje hazırlamıştır.  

    Çadır Köşkü bir bekçi ailesi tarafından muhafaza edildiğinden pek harap olmamıştır. Malta Köşkü'nde de, burasının muhafazasına memur bir polisle ailesi oturduğundan bu bina da harap değildir. Maamafih ikisi de tamire muhtaçtır. Abdülhamid'in son zamanlarda yaptırdığı yeni köşk muhafazasız kaldığından harap bir haldedir. 

    Beynelmilel kongre ve konferansların içtimalarına tahsis edilen merasim dairesi ile Şale Köşkü'nün damı akmaktadır, tamiri lazımdır. Çadır Köşkü önündeki havuz ve şelale ve park da tamire muhtaçtır. 

    Belediye bahçenin bir kısmında geniş bir meyve fidanlığı tesis edecek, bütün binaları tamir ettirecektir. Aynı zamanda koru ve park da tanzim edilecektir. Saray'ın niçin kiralanacağı sonra tespit edilecektir.


Akşam 11 Mart 1940



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön