25 / 04 / 2024

1941 yılında Belediye istimlak için 4 milyon lira harcamış!

1941 yılında Belediye istimlak için 4 milyon lira harcamış!

1941 yılında Şehir Meclisi'nde yapılan bir toplantıda konuşma yapan Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar, İstanbul Belediyesi'nin bir senede yaptığı faaliyetleri anlatmış ve istimlak için 4 milyon harcandığını söylemiş.



1941 yılında Belediye istimlak için 4 milyon lira harcamış!


İstanbul'un imarı


Belediye istimlak için dört milyon lira harcadı


Şehir Meclisi'nin dünkü toplantısında Dr. Lütfi Kırdar mühim bir nutuk söyleyerek başarılan işlerin izahını yaptı


     İstanbul Umumi Meclisi dün Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar'ın riyasetinde toplandı. Bundan evvelki celsede Taksim'deki geziye İnönü Gezisi namı verilmesi ve burada Milli Şefimizin bir heykelinin dikilmesi kararlaştırılmıştı. Bu münasebetle Milli Şefimize çekilen telgrafına gelen aşağıdaki karşılık okundu.

     ''Doktor Lütfi Kırdar: Vali ve Belediye Reisi.

       İstanbul Belediyesi'nin iyi yürekli duygularına çok teşekkür ederim.

       Belediyenin kararını sevgisinin bir işareti olarak alıyorum.''


     Telgraf alkışlarla dinlendikten sonra, Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdar, belediyenin bir senelik mesaisini gösteren


1941 yılında Belediye istimlak için 4 milyon lira harcamış!


nutkunu söylemiştir. 

     Bu nutukta başta asker ailelerine yapılan yardım olmak üzere imar, sıhhat, maarif, hukuk, itfaiye, konservatuvar, temizlik işleriyle diğer Belediye şubelerinin bir sene zarfında yaptıkları bütün işler en ince teferruatına kadar gösterilmiştir. 

     Vali, bu izahatı sırasında demiştir ki: 

     ''- İstimlak işlerinin adi bütçeye mevzu bulunan miktar haricinde daha ziyade istikrazdan temin edilen para ile başarıldığı sayın meclisimizce malumdur. İstikraz edilen beş milyon liradan bugüne kadar alınan para 4.445.000 liradır. Bu paradan 4 milyon lirası istimlake ayrılmıştır. 

     Ancak tahsis edilen bu meblağın sarfıyla paramız bitmiş, istimlak işleri ve binnetice imar hareketleri durmuş veya duracak değildir. İstimlak Kanunu'nun belediyemize bahşettiği haklardan hiç birisi ihmal edilmemiştir. İstimlak yolu ile temellük edilip maksat istimlake tahsis ve kalb suretiyle açılan yolların ve meydanların tarafeyninde kalan kısımları, şereflenmiş ve çok kıymetlenmiş olarak, gene satılıp paraya tahvil edilmek üzere elimizde bulunmaktadır.'' 

     Nutuktan sonra söz alan Sırrı Enver, icraatın heyeti umumiyesinden bir lisanı takdirle bahsetmiş, bilhassa asker ailelerine yardım ve şehrin imarı hususlarında gösterilen büyük muvaffakiyetten dolayı müntehibleri namına Belediye Reisi'ni tebrik etmiştir.

     İkinci olarak söz alan Meliha Avni de aynı vadide takdirlerini izhar etmiş; Milli Şef İsmet İnönü her şeyde olduğu gibi Lütfi Kırdar'ı da bu şehre Vali olarak seçmekle büyük bir kiyaset göstermiştir.'' diyerek sözlerine nihayet vermiştir. 

     Beş dakikalık bir teneffüsü müteakıb açılan ikinci celsede elde mevcut bir kaç evrak okunarak ait oldukları encümenlere gönderilmiş; cuma günü içtima edilmek üzere toplantıya nihayet vermiştir.


(1941 yılında Reşat Altın 25 liraya satılıyormuş.)


Cumhuriyet 5 İkinciteşrin (Kasım) 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön