18 / 04 / 2024

1941 yılında Eğrikapı ve civarı tanzim edilecek!

1941 yılında Eğrikapı ve civarı tanzim edilecek!

1941 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planı mucibince tarihi abilerin etrafının açılması esası çerçevesinde Fatih'teki Eğrikapı ve civarını tanzim edecekmiş. Kapının tamirinden sonra bir de meydan yapılacakmış.



1941 yılında Eğrikapı ve civarı tanzim edilecek!


Eğrikapı ve civarı tanzim edilecek


Türk askerinin İstanbul'a ilk defa girdikleri kapı tamir edilece, burada bir yeşil saha vücuda getirilecek


     İstanbul'un imar planı hazırlanırken tarihi kıymeti olan abidelerin etrafının açılması esası kabul edilmişti. Bu abidelerden başka tarihi hatıraları yaşatan eserlerin ve semtlerin de muhafazası için tedbir alınması muvafık görülmüş ve bu hususta Müzeler İdaresi'yle temas edilmiştir. B. Prost, bilhassa Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a ilk girdiği kapıya büyük ehemmiyet verilmektedir. 

     Vakanüvislerimiz ve ecnebi müverrihlerin çoğu Fatih'in Eğrikapı'dan şehre girdiğini kaydediyorlar. Kapının yanında bir Tekfur Sarayı vardır. Sarayın yanında, sulh zamanlarında kanatları daima açık duran bir sur kapısı mevcutmuş. Harp zamanında bu kapı ancak surun harici kısımlarını teftiş etmek için açılır ve hemen kapatılırmış. 

     Muhasaranın son günlerinde Türkler'in hariçteki vaziyetlerini anlamak üzere bu kapıyı açan Bizanslılar tekrar içeriye girerlerken telaşla kapıyı kapayamamışlar ve Türk (azap askerleri) bu kapıdan ilk defa şehre girmiştir. Fatih de bu kapıdan Eğrikapı'nın yanında metruk bir kapı olduğu anlaşılmış, yeri tespit edilmiştir. Kapı tamir edilecek, burada güzel bir meydan yapılacak, mümkünse surların üzerine eski toplar konacak ve burada yeşil bir saha vücuda getirilecektir. 


Akşam 10 Şubat 1941 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön