25 / 04 / 2024

1941 yılında Köçeoğlu Yalısı yıktırılacak!

1941 yılında Köçeoğlu Yalısı yıktırılacak!

1941 yılında Belediye, Bebek ile İstinye arasında açacağı yolun ortasında kalan Köçeoğlu Yalısı yıktıracakmış. Müzeler İdaresi yalının yıkılmamasını istemişse de Belediye yolun ortasında kaldığı gerekçesiyle yalıyı yıktıracakmış.



1941 yılında Köçeoğlu Yalısı yıktırılacak!


Tarihi binalar


Köçeoğlu Yalısı'nın tavanları Müze İdaresi'ne verildi


    Bebek'le İstinye arasında istimlak edilecek sahaya dahil bulunan tarihi Köçeoğlu Yalısı'nın yıktırılmaması için Müzeler tarafından Belediye'ye bir müracaat vaki olmuştu. Fakat yolun tam ortasına isabet eden yalının yıkılması lazım geldiğinden müzelerin talebi yerine getirilememişti. Bu sene Müzeler İdaresi Belediye'ye tekrar müracaat ederek bina yıkılırken tarihi kıymeti haiz tavanlarla diğer kısımları istimlak edilerek müzeye verilmesini istemiştir. Belediye müzenin talebini kabul etmiştir. Bina içindeki tarihi kıymeti haiz parçalar müzelere bırakılmış, müteakiben bina yıktırılmıştır.

    Maarif Vekaleti Belediye'ye müracaat ederek Boğaziçi'ndeki Amcazade Hüseyin Paşa'ya ait yalının istimlak olunması ve müteakiben müzelere devri istenmişti. Belediye Daimi Encümeni binanın istimlakine muvafakat etmiş, Dahiliye Vekaletinden menafii umumiye kararı istenmiştir. Menafii umumiye kararı verildikten sonra bina, sahibinden satın alınacaktır. Bilahare binanın müzelere devri için icap eden kanuni muameleye tevessül edilecektir.


Akşam 26 Nisan 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön