19 / 04 / 2024

1941 yılında kömür depoları bulundukları yerde kalacak!

1941 yılında kömür depoları bulundukları yerde kalacak!

1941 yılında Boğaziçi'nin imar planını Prost'a hazırlatan Belediye, Kuruçeşme'deki kömür depolarının bir müddet daha bulundukları yerde kalmasına karar vermiş. Prost, Boğaz'da fabrika inşasının doğru olmayacağı görüşündeymiş.



1941 yılında kömür depoları bulundukları yerde kalacak!


Boğaz'ın imar planı


Kuruçeşme'deki kömür depoları daha bir müddet bulundukları yerde kalacak


    Belediye İmar İşleri Müdürlüğü Boğaziçi'nin imar planını hazırlatmaktadır. Nafıa Vekaleti Beykoz'la Üsküdar arasındaki yolun bir an evvel inşa edilmesini istediğinden, yolun tafsilat planı ayrı olarak hazırlanmış, tasdik edilmek üzere Vekalet'e gönderilmişti. Nafıa Vekaleti, yolun tafsilat planını tasdik etmiş ve Belediye'ye göndermiştir. 

    Şehircilik mütehassısı B. Prost Boğaz'da fabrika inşasının doğru olmayacağı mütalaasındadır. Buradaki mevcut fabrikaların kaldırılmasından ziyade, bundan sonra Boğaz'da fabrika inşasına müsaade edilmeyecektir. 


Kömür depoları


    Boğaziçi'nin imarına ait tafsilat planları hazırlanırken, Kuruçeşme'deki kömür depolarının vaziyeti de etüt edilmektedir. Şehircilik mütehassısı B. Prost tafsilat planlarında Kuruçeşme'den kömür depolarını kaldırılmış farz etmektedir. Kömür depolarının bulunduğu mahalden geniş bir yol geçirilecektir. 

    İmar planının tatbikine geçilmeden önce, Belediye Kuruçeşme'deki kömür depolarını kaldırmaya çalışmış, fakat bu işi müstakbel limanla alakadar görmüştü. Şimdilik mevcut limanın tevsii ile iktifa edilerek müstakbel limanın inşası ve yeri sonraya bırakıldığından, kömür depoları daha bir müddet yerinde kalacaktır. Belediyenin verdiği bu karar, kömür depoları sahiplerini ziyadesiyle memnun etmiştir. Kömürcülerden seçilen bir heyet Belediye'ye gelerek, bu kararından dolayı İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lütfi Kırdar'a teşekkür etmiştir.


Akşam 10 Mart 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön