28 / 03 / 2024

1942 yılında Belediye Hidiv Kasrı'nı restore ettirecek!

1942 yılında Belediye Hidiv Kasrı'nı restore ettirecek!

1942 yılında Belediye, mülkiyeti kendisine ait olan Hidiv Kasrı'nı restore ettirecekmiş. 2. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla restore işini askıya alan Belediye, savaş bitiminde köşkü restore ettirerek otel haline getirecekmiş.



1942 yılında Belediye Hidiv Kasrı nı restore ettirecek!


Hidiv Köşkü


    Belediye, Çubuklu'daki Hidiv Köşkü'nü harp başlamadan evvel satın almıştı. O zamanki düşünceye göre köşk mükemmel surette tamir ve ıslah edildikten sonra otel haline konulacaktı.

    O zaman bir Polonyalı, bir de Roman şirketi bu köşkü tetkik etmişti. Fakat Alman - Polonya Harbi başlaması üzerine Polonyalı şirket bu işten vazgeçmiş, Romen şirketi de belediyeye ciddi bir teklif yapmamıştır. O zaman düşünülen şekle göre Belediye, Şirketihayriye ile anlaşarak -Küçüksu Plajı'nda olduğu gibi- Çubuklu'da da bir iskele yaptırmak ve burası ile Rumeli sahili arasında vapur işletmek suretiyle otele gelecek müşterilere gidip gelme kolaylığı temin edecekti. 

    Düşüncede kalan bu plandan sonra Belediye binayı, tamamıyla harap olmaması için, tamir ettirmeye karar vermiş, keşif yaptırmıştır. Bu keşfe göre tamir için on beş bin lira sarfı lazımdır. Bu tamir yapıldıktan sonra ileride vaziyet düzelince Belediye, binada esaslı tadiller yapacak ve burasını otel haline koyacaktır.


(1942 yılında Reşat Altın 33 liraya satılıyormuş.)


Akşam 16 Mart 1942 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön