18 / 04 / 2024

1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!

1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!

1942 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım İmar Planı'nı tatbik edecek olan İstanbul Belediyesi, geniş imar hareketlerini maddi vaziyetten ötürü ileri bir tarihe ertelemiş.



1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!


İmar işleri 


Şimdilik planlar hazırlanacak, ileride tatbik edilecek


    Prost planına göre şehrin muhtelif kısımları için yapılan planların tatbiki bugünkü belediye gelirleriyle kabil olamamaktadır. Onun için Belediye, geniş imar hareketlerini ileriye bırakmıştır. Ancak istimlaki başlanan ve henüz bitmemiş olan sahalarda istimlak işlerine devam edilecektir. 

    İmar Müdürlüğü, plan mucibince yapılacak tafsilat planlarının tamamlanması ile meşgul olacaktır. Bu planlar, vaziyet müsait şekle girince tatbik edilecektir. Belediye, şimdilik yalnız yol inşasına devam edecektir.


Şehir ve vilayet bütçesi


    Umumi Meclis nisan toplantısında vilayet ve belediyenin 942 yılı bütçesini görüşecektir. Bütçe, reislik makamı tarafından önümüzdeki hafta içinde Daimi Encümen'e verilecektir. 

    Bu seneki bütçede gerek maaşlara yapılan zam, gerek diğer hizmet masraflarının artması yüzünden masraf kısmı kabarıktır. Hasıl olan açığı kapatacak tahsisat konacaktır. Mutat hizmetler arasında şehrin temizlik, sıhhat işlerine, yol inşasına, içtimai yardım tahsisatına ehemmiyet verilecektir. 

    Bütçenin vilayet kısmında ziraat seferberliği münasebetiyle ekim işlerine ehemmiyet verilecek, damızlık hayvan yetiştirecek tahsisat artırılacaktır. 

    Fevkalade bütçede vilayet ve belediyenin müşterek masraflarına taallük eden kısımlarında bilhassa ziraate taallul eden fasıllarına -geçen yıllarda fazla ve farklı olarak tahsisat konacaktır.


Akşam 16 Mart 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön