25 / 04 / 2024

1942 yılında Kağıthane'de yeşil alan kurulacak!

1942 yılında Kağıthane'de yeşil alan kurulacak!

1942 yılında Belediye, Prost planı çerçevesinde Kağıthane'de yeşil bir alan tesis edecekmiş. Bu alanda bulunan İmrahor Köşkü belediye tarafından satın alınacakmış ve aynı bölgedeki Çağlayan Köşkü'de yıktırılacakmış.



1942 yılında Kağıthane de yeşil alan kurulacak!


Kağıthane'de yeşil saha kuruluyor


Çağlayan ve İmrahor köşkleri Heyeti Vekile kararıyla Belediye'ye verilecek


    Kağıthane'deki Çağlayan ve İmrahor köşkleriyle diğer eserlerin bulunduğu saha, şehir planına göre yeşil sahaya dahildir. Belediye, yeşil sahayı tesis etmek için hükümete müracaatta bulunmuştu.

    Belediye'nin müracaatını tetkik eden Vekiller Heyeti kararı belediyeye bildirilmiştir. Bu karara göre İmrahor Köşkü kararlaştırılacak bedel mukabilinde ve tamiri mümkün olmadığı anlaşıldığından yıktırılacak olan Çağlayan Köşkü de parasız olarak Milli Emlak'tan belediyeye devredilecektir.

    Ancak Çağlayan Köşkü'nde bulunan ve Lale Devri'nden kalma tarihi eserlerden (Cedveli sim) ile şelale ve havuzun belediye tarafından ihya edilmesi Vekiller Heyeti'nin kararları cümlesindendir. 

    Malumdur ki Lale Devri'nde Kağıthane ve Haliç'te yapılan Çırağan ve lale safaları arasında Kağıthane'de inşa edilen Çağlayan Köşkü'nün yanında (Cedveli sim) tesis edilmişti. Bu, derede mermerden yapılmış ve ağzından su akan bir nevi şelaledir. Şimdi bu eserlerin bazı kırık dökük enkazı kalmıştır. Tarihi bir kıymeti haiz olduklarından bunlar belediye tarafından ihya edilecektir. 

    Şimdi bu tarihi eserlerin tetkiki için Maarif Vekaleti namına Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü B. Tahsin, belediye namına Daimi Encümen azasından B. Refik Ahmet, Maliye Vekaleti namına B. Kemal'den mürekkep bir heyet önümüzdeki salı günü Kağıthane'ye giderek tetkikatta bulunacaktır. 

    Heyet tetkiklerinin neticesinde buradaki eserlerin tarihi kıymetlerini tespit edecek ve bu kıymet üzerine İmrahor Köşkü'nün satış bedeli kararlaştırılacaktır.


Akşam 23 Ağustos 1942 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön