23 / 04 / 2024

1942 yılında Kasımpaşa'nın imar planı hazırlanıyor!

1942 yılında Kasımpaşa'nın imar planı hazırlanıyor!

1942 yılında Kasımpaşa ve civarının imar planı hazırlanıyormuş. Bölgenin imar işini tetkik eden Prost, Kasımpaşa'da geniş bir cadde açılmasını ve Kasımpaşa'nın kısmen hafif sanayi bölgesi olmasına karar vermiş.



1942 yılında Kasımpaşa nın imar planı hazırlanıyor!


İmar işleri


Kasımpaşa ve civarının imar planı hazırlanıyor


    Belediye İmar Müdürlüğü, Kasımpaşa ve civarının tanzim planının etütlerini bitirmiştir. Bunlar şimdi B. Prost tarafından tetkik edilmektedir. 

    Kasımpaşa'da geniş bir cadde açılacak, eski Bahriye Nezareti binasının etrafı güzel bir bahçe ile çevrilecek ve Kasımpaşa kısmen de sanayi mıntıkasına ayrılacaktır. 

    B. Prost şehrin nazım planını yaparken Haliç'i sanayi mıntıkası olarak ayırmıştı. Hafif sanayi köprünün iç tarafından başlayarak sanayinin nevi ve mahiyeti ağırlaştıkça Haliç'in iç tarafına uzanacaktır. Bu suretle daha ağır iş yapan fabrikalar Eyüp ve Sütlüce önlerinde toplanacaktır. 

    Haliç'e sığmayan sanayi de surlar haricinde ayrılacak mıntıkalara yerleştirilecektir. Bu hususta B. Prost'un yazdığı bir rapor Nafıa Vekaleti tarafından kabul edilmiştir. Şimdi yeni açılacak fabrikalar için istenilen inşaat ruhsatiyeleri nazım planla Vekaletçe tasdik edilen bu rapor muhteviyatına göre verilmektedir.

    Ancak Umumi Meclis, Haliç'te kurulacak sanayi mıntıkası etrafındaki tafsilat planını reddetmiştir. Şimdi B. Prost, mecliste gösterilen itirazlar dahilinde tafsilat planını yeniden hazırlamaktadır. Bu plan, önümüzdeki ikinciteşrin toplantısında meclise yeniden sevk edilmiştir. 


Erenköy ve civarı planı 


    Erenköy, Suadiye ve civarının imarına ait nazım plan Nafıa Vekaleti tarafından tasdik edilerek belediyeye gönderilmiştir. Plan yakında ilan edilecektir. 


Akşam 6 Temmuz 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön