24 / 04 / 2024

1942 yılında Rumelihisarı ve Anadoluhisarı restore edilecek!

1942 yılında Rumelihisarı ve Anadoluhisarı restore edilecek!

1942 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul'un fethinin 500. yıldönümü münasebetiyle Rumelihisarı ve Anadoluhisarı'nı restore ettirecekmiş. Belediye ilk iş olarak hisarın içindeki ve çevresindeki ahşap binaları istimlak edecekmiş.



1942 yılında Rumelihisarı ve Anadoluhisarı restore edilecek!


Rumelihisarı


Ahşap binalar istimlak edilerek yıktırılacak


    İstanbul'un fethinin beşyüzüncü yıldönümü münasebetiyle Rumelihisarı ile Anadoluhisarı'nın esaslı surette tamir ettirileceği yazmıştık.

    Rumelihisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih sırasında yaptırılmıştı. Sonradan inşa edilen ahşap binalar Hisarın güzelliğini bozmuştur. Belediye, tamir işi içi Müzeler İdaresi'yle işbirliği yapacak ve tamir masrafını Maarif Vekaleti de iştirak edecektir. İlk iş olarak evvela bu ahşap binalar istimlak edilerek yıktırılacaktır. Bundan başka sahildeki rıhtım inşaatı a tamamlanacak, Hisarın içinde ilk inşa zamanındaki vaziyete göre güzel bahçeler ve parklar kurulacaktır. 

    Anadoluhisarı, şehrin fethinden evvel Orhan Gaszi zamanında inşa edilmekle beraber şehrin fethine bir başlangıç olarak yapılmıştı. Bu sebeple Anadoluhisarı'nın da tamirine başlanacaktır. 

    Her iki Hisarın tamiri için Belediye İmar Müdürlüğü ve Müze mimarları müşterek bir plan hazırlayacaklardır.


Akşam 16 Ağustos 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön