24 / 04 / 2024

1942 yılında şehir hududu içindeki bataklıklar kurutulacak!

1942 yılında şehir hududu içindeki bataklıklar kurutulacak!

1942 yılında İstanbul'daki bataklıklar kurutulacakmış. Bu iş için Vilayet Sıhhat Müdürlüğü bataklıkların kurutulması için beş senelik bir plan hazırlamış ve bu planın tatbiki için 150 bin liraya ihtiyaç varmış.



1942 yılında şehir hududu içindeki bataklıklar kurutulacak!


Umumi Meclis


Şehir hududu içindeki bataklıklar kurutulacak


Emekli aktörlerin barındırılması için bir yer tahsis edilecek


    İstanbul Umumi Meclisi dün saat 15'te Reis Vekili B. Abdulkadir Karamürsel'in reisliği altında toplanmıştır. Geçen celsenin zaptı okunarak kabul edildikten sonra ruznameye geçilmiş ve şubat içtima devresinin cuma gününe kadar temdinine dair reislik tezkeresi okunarak kabul olunmuştur. Ruznamede mevcut diğer bazı teklifler okunarak alakalı encümenlere havale edildikten sonra Büyükada ve Heybeliada'daki bazı sokak isimlerinin değiştirilmesine dair Mülkiye Encümeni mazbatası okunmuştur.

    Umumi Meclis azasından B. Ekrem Tur Heybeliada'nın teneke mahallelerini ihtiva eden bir sokağına (Emekliler), B. Kazım Şinası Dersan, Öreka sokağına (Çakallı) sokağı isminin verilmesinin doğru olmayacağını söylemişlerdir. Müteakiben mazbata mevzubahis mülahazaların nazarı itibara alınması kaydıyla encümene iade olunmuştur. 

    Bundan sonra vilayet şehir hududu içindeki bataklıkların kurutulması hakkındaki teklifin kavanin encümenine havalesi hususundaki mülkiye, Nafıa ve Sıhhiye encümenleri mazbatası okunmuştur. Mazbata hakkında encümenler namına izahat verilmiştir. 

    Bu izahata nazaran Vilayet Sıhhat Müdürlüğü bataklıkların kurutulması için beş senelik bir plan hazırlamıştır. Bu planın tatbiki için 150 bin liraya ihtiyaç vardır. Bu izahatı müteakip mazbata kavanin encümenine havale edilmiştir. 

    Ruznamenin bitmesinden sonra riyaset makamından gelen bir teklif okunmuştur. Riyaset makamı Şehir tiyatrosu rejisörü Ertuğrul Muhsin'in bir istisnasını nazarı itibara alarak muhtaç ve ihtiyar aktörlerin barındırılması için bir yer tahsisini ve tahsisat ayrılmasını istemektedir. Riyaset makamı, yer olarak Süleymaniye'deki eski tıp medresesinin (Emekli sahne sanatkarları yurdu) olarak ihya edilmesini muvafık görmektedir. Teklif tetkik edilmek üzere kavanin ve bütçe encümenlerine havale olunmuştur. Bundan sonra meclis Çarşamba günü toplanmak üzere dağılmıştır.


(1942 yılında Reşat Altın 33 liraya satılıyormuş.)


Akşam 17 Şubat 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön