29 / 03 / 2024

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yükünü azaltmak için bir Taksim ilçesinin kurulması gündeme gelmiş. Kurulması düşünülen ilçeye Şişli, Pangaltı, Feriköy, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecekmiş.



1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!


Bir Taksim kazası kurulması düşünülüyor


Teşvikiye mahallesi Beşiktaş'tan ayrılarak Beyoğlu'na bağlanmak isteniyor


    Her kazada halkın dileklerini dinleyen İstanbul mebusları, Şişli Halkevi'nde yapılan toplantıda Teşvikiye mahallesinin Beşiktaş kazasından ayrılarak Beyoğlu'na bağlanması etrafındaki dileği de tespit etmişlerdi.

    Bundan birkaç sene evvel, bu dilek ortaya atılmış, hatta umumi mecliste müzakere ve kabul edildiği halde -kanuni formalitenin tamamlanması için- halkın reyine müracaat sırası gelince yüzüstü kalmıştı.

    Teşvikiye mahallesi, Nişantaşı'nın bir cüzü olduğu için halkın münasebeti Beşiktaş'tan ziyade Beyoğlu iledir. Teşvikiye'de oturanlar, Beşiktaş tramvayından değil, Maçka tramvayından istifade ederler. Çarşısı -çok uzak kalan- Beşiktaş değil, Pangaltı, Beyoğlu'dur. Teşvikiye Mahallesi halkı, yalnız idari bakımından Beşiktaş'a bağlı olduğundan kaymakamlıklara veya vergi şubesindeki işi için Beşiktaş'a inmek mecburiyetindedir. Şu vaziyete göre Nişantaş'ı semtinin Teşvikiye Caddesi'nin ortasından ayrılarak bir kısmının Beyoğlu'na, diğer bir kısmının Beşiktaş'a bağlanması kadar gayri tabii bir vaziyet olamaz.

    Bununla beraber, Teşvikiye Mahallesi'nin de Beyoğlu'na bağlanması üzerine Beyoğlu Kaymakamlığının yükü bir kat daha artacaktır. Vaktiyle Beyoğlu, bir mutasarrıflık kadrosuyla idare edilirdi. Aynı mülki teşkilata belediye işleri de ilave edildiğinden Beyoğlu'nun bugünkü kaymakamlık kadrosuyla idaresi pek güç oluyor.

    Bu hususta evvelce düşünülmüş bir projenin yeniden tetkik mevzu olduğunu haber aldık.

    Taksim, Şişli nahiyelerinden mürekkep Taksim kazası namıyla yeni bir kaza daha teşkili düşünülmektedir. Bu suretle yeni Taksim kazasına Cumhuriyet Abidesi'nden itibaren Talimhane Meydanı, Mete Caddesi arasındaki ada ile Yenişehir Mahallesi, Pengaltı, Feriköy, Şişli, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecektir. Bu suretle Beyoğlu'nun yükü hafifletileceği gibi, halk için de birçok kolaylıklar temin edilecektir.

    Teşvikiye Mahallesi'nin Beşiktaş'tan ayrılarak Beyoğlu'na bağlanması etrafındaki halk dileği tetkik edilirken Taksim kazası teşkili de göz önüne alınacaktır.


Akşam 15 Teşrinievvel (Ekim) 1942



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön