27 / 04 / 2024

1942 yılında Zeynep Hanım Konağı tamamen yanarak kül olmuş!

1942 yılında Zeynep Hanım Konağı tamamen yanarak kül olmuş!

Abdülaziz devri sadrazamlarından Yusuf Kâmil Paşa’nın eşi Zeynep Kâmil Hanım'ın adını taşıyan ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin bulunduğu yerde bulunan meşhur Zeynep Hanım Konağı 1942 yılında yanarak tamamen kül olmuş.



Zeynep Hanım Konağı tamamıyla kül oldu.


Üniversitemizin Fen Fakültesi'nin bulunduğu Zeynep Hanım Konağı dün gece ansızın çıkan bir yangına kurban oldu. Fotoğrafçımızın yangın esnasında aldığı bu resim, konağın alevler içinde iskelet haline gelmiş vaziyetini göstermektedir.


1942 yılında Zeynep Hanım Konağı tamamen yanarak kül olmuş!

Dün gece şehrimizde mühim bir yangın olmuş, yangın neticesinde üniversitemizin Fen ve Edebiyat Fakülteleri bulunan meşhur Zeynep Hanım Konağı tamamıyla yanmıştır. Yangının çıktığı saat 22'yi sekiz geçe kule tarafından görülerek itfaiyeye haber verilmiştir. 

Vali muavini Ahmet Kınık, Belediye Reis Muavini Rıfat, Polis müdürü, Üniversite rektörü, bazı profesörler derhal yangın mahalline gelmişlerdir. İnzibat ve polis memurlarının çevirdikleri kordon altında itfaiyenin bütün grupları yangını söndürmek için azami gayret sarf etmişlerse de bu tarihi binayı ateşin tahribatından kurtaramamışlardır.

Fen Fakültesi tarafından çıkarak sonradan Edebiyat Fakültesi kısmına da sirayet eden yangının neden çıktığı henüz tespit edilmemişti. Bununla beraber alakadarlar tahkikata devam etmekte idiler.

Yangının etrafa sirayet etmemesi için bütün tedbirler alınmış ve bu meyanda lüzumlu görülen bazı binalar tahliye edilmiştir. 

Yangın ancak gece yarısına doğru söndürülmüştür. Talebeye ait bütün levazım, zengin kütüphanesi, profesörlerimizin orjinal çalışmaları, kıymetli notlar ve numuneler tamamen yanmıştır. Yanan eserlerin yerine konması imkansız görülmektedir. Maddi ve manevi zarar çok büyüktür.


Vatan Gazetesi 1 Mart 1942 


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com  


Geri Dön