29 / 03 / 2024

1943 yılında Eğitim Bakanlığı, tarihi Odeon binasını satın alacak!

1943 yılında Eğitim Bakanlığı, tarihi Odeon binasını satın alacak!

1943 yılında Eğitim Bakanlığı, İstiklal Caddesi'nde bulunan tarihi Odeon binasını Akşam Sanat Mektebi tesis etmek üzere satın almaya karar vermiş ve bina sahipleriyle 167 bin lira üzerinden pazarlık yapmış.



1943 yılında Eğitim Bakanlığı, tarihi Odeon binasını satın alacak!


Odeon binası


Sahibi 130 bin liraya itiraz etti


    Maarif Vekaleti, yeni bir Akşam Sanat Mektebi tesis etmek ve daha ziyade yapılacak mallar için bir meşher kurmak üzere Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'ndeki eski Odeon binasını satın almaya karar vermiş ve binanın sahipleriyle 167 bin lira üzerinden pazarlık yapmıştı. 

    Sonradan binanın istimlak yoluyla satın alınmasına lüzum görülmüş ve bir tahmin heyeti teşkili Belediye Reisliği'ne bildirmiştir. Bunun üzerine Umumi Meclis tarafından Meclis azasından mürekkep teşkil edilen bir fiyat tahmini heyeti, binanın satış bedelini 110 bin lira üzerinden tespit etmişti. Fakat evvelce yapılan pazarlıkla bina sahiplerine 167 bin lira bir para verilmişken, sonradan tahmin heyetinin takdir ettiği bedel arasında büyük bir fark görüldüğünden, mal sahibinin itirazı göz önüne alınarak satış bedeli Daimi Encümen tarafından 130 bin liraya çıkarılmıştır. Bu muamele cereyan ederken bina ve müştemilatını eski Moskova Büyükelçisi merhum Haydar Aktay'ın zevcesi, sahibinden 160 bin liraya satın alınmıştır. 

     İstimlak muamelesinin tamamlanacağı sırada Bayan Haydar Belediye'ye verdiği bir istidada, kendisinin bu binayı 160 bin liraya aldığını ve Maarif Vekaleti'nin bina hakkındaki teşebbüsünden haberdar olmaksızın bu kadar mühim bir parayı bu binaya yatırdığı halde şimdi 130 bin liraya alınmakla kendisinin çok mağdur olacağını bildirmiştir. İstida, encümen tarafından tetkik edilmektedir.


(1943 yılında Reşat Altın 33 liraya satılıyormuş.)


Akşam 15 Haziran 1943



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön