29 / 03 / 2024

1944 yılında Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binalar istimlak edilecek!

1944 yılında Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binalar istimlak edilecek!

1944 yılında inşa halindeki Atatürk Bulvarı'nın her iki tarafını imar edecek olan İstanbul Belediyesi, Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binaları istimlak edecekmiş ve burada belediye, halkevi ve tiyatro binaları yaptıracakmış.



1944 yılında Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binalar istimlak edilecek!


Fatih - Şehzadebaşı


İki cami arasındaki binalar istimlak edilecek


    Şehir planına göre Haliç'le Marmara'yı bağlayan Atatürk Bulvarı'nın her iki tarafı, İstanbul'un en güzel ve en büyük müesseselerinin bulunduğu bir saha olacaktır. İleride bu sahada yapılacak Belediye Sarayı, Şehir Tiyatrosu ve Fatih Halkevi gibi büyük binalardan başka bulvarının iki tarafının süslenmesine ve tanzimine büyük ehemmiyet verilecektir. 

    Fatih ve Şehzadebaşı camilerinin arasındaki bütün binalar istimlak edilecektir. Bu sahadan eskiden yangın yüzü gördüğünden, mevcut binalardan mühim bir kısmı yanmıştı. Aradaki binalar da kaldırılacaktır. Atatürk Bulvarı'nın her iki tarafında yirmişer metre derinliğindeki arazi de istimlak edilmişti. Buradan Şehzade Cami'ne kadar uzanan saha, Atatürk Caddesi'nin tanzim ve imarına rağmen çok perişan ve çirkin bir vaziyettedir. Belediye, bu kısmı üç sıra halinde süs ağaçlarıyla ve yeşilliklerle tanzim edecektir. Bu hususta hazırlanan bir planın bugünlerde tatbikine başlanacaktır.


Akşam 25 Kanunuevvel (Aralık) 1944 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön