26 / 04 / 2024

1945 yılında bostanların şehir dışına çıkarılması işi inceleniyor!

1945 yılında bostanların şehir dışına çıkarılması işi inceleniyor!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, şehir içindeki bostanların metrekaresini, sahiplerini, sıhhi durumunu tetkik etmeye başlamış. Belediye, bostanların vaziyetini tayin ettikten sonra bu bostanları şehir dışına çıkartacakmış.



1945 yılında bostanların şehir dışına çıkarılması işi inceleniyor!


Bostanlar


Şehir dışına çıkarılması işi inceleniyor


    Belediye lağım sularıyla bostanların sulanmasını birkaç sene evvel men etmişti. Bütün bostan sahipleri ya Terkos suyu kullanacaklar, yahut da içlerine lağım suyu karışmamış kuyuların sularından faydalanacaklardır. 

    Belediye müfettiş, doktor ve mimardan mürekkep bir heyet tarafından bütün bostanları birer birer tetkik etmeye başlamıştır. Bu inceleme hem bostanların sıhhi durumunu tayin etmek, hem de hukuki ve idari vaziyetlerini tayin eylemek içindir. Bostanların kimlerin elinde oldukları, şahısların mı, devletin veya bir müessesenin mi olduğu tayin, aynı zamanda hudutları, metre murabbaıları da tespit edilecektir. 

    Belediye İstanbul'da bütün bostanların vaziyetini tayin ettikten sonra bostanları şehir dışına çıkarmak fikrindedir. Fakat bu derhal kabul olmayacaktır. Evvela, şehir dışında bostan, sebze ve meyve bahçesi haline getirilecek arazi bulunacak ve bu arazi parçalara ayrılacaktır.

    Bundan sonra tedrici bir surette şehir dışında bostanlar kurulacaktır.


Akşam 28 Nisan 1945



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön