23 / 04 / 2024

1945 yılında Çırağan Sarayı yazlık otel yapılacak!

1945 yılında Çırağan Sarayı yazlık otel yapılacak!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, mülkiyeti Maliye Bakanlığı'nda olan harap haldeki Çırağan Sarayı'nı devralmak için harekete geçmiş. Belediye, sarayı yazı Boğaziçi'nde geçirmek isteyen turistler için yazlık otel haline getirecekmiş.



1945 yılında Çırağan Sarayı yazlık otel yapılacak!


Çırağan Sarayı yerinde bir otel yapılacak


Belediye sarayın kendisine devri için hükümet nezdinde teşebbüste bulunacak


Çırağan, Taksim ve Florya otellerin İstanbul'un fethinin beş yüzüncü yılına kadar bitecek


     Harpten sonra memleketimizde turizm hareketlerinin genişleyeceği ilgili makamlar tarafından göz önünde tutulmaktadır. Vali ve Belediye Reisi Dr. Lütfi Kırdar bu münasebetle İstanbul'un otel ihtiyacı üzerinde önemle durmaktadır. Evvelce de yazdığımız gibi Florya'da bir otel yapmak tasavvuru ilk planda gelen işlerdendir. Şimdiki iktisadi ve mali şartlar düzelince, Belediye, milli bankaların yardımını temin ile bu otelin inşasına teşebbüs edecektir. Bundan başka Taksim'de şimdi İstanbul Kulübü'nün bulunduğu ada istimlak edilerek teras haline getirilecek sahada modern bir otel yapılması da şehir imar planı esaslarındandır.

     Bundan başka Boğaz sahillerinde yazı geçirmek isteyen seyyahlar için yaz otellerine ihtiyaç vardır. Eski Çırağan Sarayı bu işe pek elverişli görülmektedir. Meşrutiyetin ikinci senesinde Meclisi Ayan ve mebusan binası olarak kullanılan bu saray, bir gün birdenbire yanmış, yalnız dış duvarları kalmıştı. O zamandan beri el sürülmeyen bu saray enkazının tamiri için vaktiyle tetkikler yapılmış, fakat duvarlarından istifade edilmek, yani dış tarzını muhafaza etmek suretiyle yeniden inşasına imkan olmadığı anlaşılmıştı. Sarayın yalnız temel ve rıhtımı -çöken bazı yerleri tamir edilmek suretiyle- istifade edilebilecek vaziyettedir. 

     Bina bugün Maliye'nin malıdır. Belediye bu binayı hükümetten devren alıp burada bir yazlık otel inşa etmek fikrindedir. 

     Şimdi İnönü Gezisi olan Taksim Kışlası da bu suretle Belediye'ye devredilmişti. Çırağan Sarayı'ndan Maliye hiçbir suretle istifade etmediğinden, hükümetin bu devre muvafakat edeceği muhakkak görülüyor. 

     İstanbul'un beş yüzüncü yıldönümüne kadar Taksim, Florya ve Çırağan otellerinin tamamlanması düşünülüyor. Çırağan Sarayı -şehir planına göre- Yıldız Parkı'nın Boğaz sahilindeki son merhalesini teşkil ettiğinden, buranın imarı, Yıldız'da ileride yapılması düşünülen eğlence yerleriyle ilgili telakki edilmektedir. 

     Çırağan'ın Belediye'ye devri için yakında hükümet nezdinde bir teşebbüs yapılacaktır. Devir işi muvaffakiyetle başarıldıktan sonra otelin inşası için mali imkan aranacaktır.


Akşam 11 Ekim 1945



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön