19 / 04 / 2024

1945 yılında Maçka'daki sefaret binası Belediye'ye devredilecek!

1945 yılında Maçka'daki sefaret binası Belediye'ye devredilecek!

1945 yılında mülkiyeti Eğitim Bakanlığı'nda olan Maçka'daki İtalyan sefarethane binası İstanbul Belediyesi'ne devredilecekmiş. Binanın Belediye'ye devredilmesiyle yapılacak restorasyon sonrasında bina, İstanbul Konservatuvar binası olarak kullanılacakmış.



1945 yılında Maçka daki sefaret binası Belediye ye devredilecek!


Maçka'daki sefaret binası


Belediye binanın bir an evvel kendisine devrini Maarif Bakanlığı'ndan istedi


    Maçka'daki eski İtalyan sefaret binası Maarif Bakanlığı tarafından İstanbul Konservatuvar binası yapılmak üzere Belediye'ye devredilmesi evvelce kararlaştırılmıştı. Bu defa Belediye Başkanlığı Maarif Bakanlığı'na müracaat ederek eski sefaret binasının bir an evvel Belediye'ye devrine ait muamelenin tamamlanmasını rica etmiştir. 

    Maarif Bakanlığı binayı Belediye'ye vermeye karar verdiği zaman bina baştan başa tetkik edilip gezilmiştir. Binanın iç kısmı ve bölümleri henüz tamamlanmamıştır. Bu takdirde inşaatı tamamlamak için daha çok para sarf etmeye ihtiyaç vardır. Bina içinde aşağı yukarı seksen oda bulunabilecektir. O nispette salonları da ihtiva edecektir. 

    Binanın konservatuvar ittihaz edilip edilmemesinde bütün alakalı mütehassıslar aynı fikirde değildirler. Bir kısmı, Konservatuvar binasının hususi bir takım tertibatı haiz olması lazım geldiğini ve eski sefaret binasında bu gibi tertibat bulunmadığını ileri sürüyorlar. Bundan başka binanın şehrin merkezinde bulunmamasında da talebenin devamı için bir çok mahzurlar görülmektedir. Bundan başka bina konservatuvar tahsis edildiği takdirde sahne ve müzik salonları kurulması zaruri görülmektedir. Bütün bu sebeplerden dolayı binanın konservatuvar için yeter vasıflarda bulunmadığı söylenmektedir. 

    Maamafih binanın belediyeye geçtikten sonra gayet esaslı bir tetkikten geçirileceği şüphesizdir. Bina, konservatuvara tamamıyla elverişli görülmediği takdirde şimdilik Beyoğlu'ndaki konservatuvar buraya nakledilecek, ileride İstanbul'da modern ve son sistem ihtiyaçlara uygun bir konservatuvar yapılıncaya kadar burada kalacaktır.


Akşam 23 Mart 1945 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön