28 / 03 / 2024

1945 yılında Yıldız Çini Fabrikası işletilecekmiş!

1945 yılında Yıldız Çini Fabrikası işletilecekmiş!

Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız Parkı içinde kurdurduğu Yıldız Çini Fabrikası, 1945 yılında Maliye'den İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Belediye, bir şirket kurarak metruk haldeki fabrikayı tekrardan işletecekmiş.



1945 yılında Yıldız Çini Fabrikası işletilecekmiş!


Yıldız Çini Fabrikası


Sermaye bulunur şirket kurulursa fabrika işletilebilecek


    Yıldız Parkı içindeki meşhur Yıldız Çini Fabrikası gazeteciler tarafından gezilmiş, Vali ve Belediye Reisi Dr. B. Lütfi Kırdar, bu hususta gazetecilere izahat vermiştir. 

    Meşrutiyetten evvel gayet iyi cinsten çini imal edilen bu çini fabrikası İkinci Abdülhamid'in hal'i üzerine metruk bir halde kalmıştı. Mütareke yıllarında fabrikanın yeniden faaliyete geçirilmesine Vahideddin tarafından teşebbüs edilmiş, fakat bunda muvaffak olunamamıştır. Çini imal etmek üzere ihtiyaç görülen toprak, evvelce Ayvalık ve Beykoz'dan gelmekte idi. Çiniler 1400 - 1600 derece hararetli fırınlarda imal edilmekte idi.

    Bu sefer Maliye, çini fabrikasını Belediye'ye devretmiştir. Bina şimdi Belediye'nin malıdır. Burada çini yapmaya mahsus kalıplar ve tamamıyla pişmemiş mallar vardır. Fırın şimdi tamir edilmiştir. Buradaki malzeme kalıplar, Maliye tarafından arttırma suretiyle 1200 lira mukabilinde bir zata satılmışsa da bina Belediye'ye devredildikten sonra, bu zat da Maliye'den satın aldığı çinilerle kalıpları aynı para mukabilinde Belediye'ye devretmeye razı olmuştur. Belediye, elindeki kanuni hükümlere göre, çini fabrikası kurup işletememektedir. Fakat muayyen bir sermaye bulunup da bir şirket kurulduğu takdirde, çini fabrikasının tekrar işletilmesi kabil olacaktır. Vali ve Belediye Reisi Dr. Lütfi Kırdar, bu işle yakından alakadar olduğundan, fabrikanın tamiriyle faaliyete geçmesi için hemen teşebbüslerde bulunacaktır.


Akşam 4 Haziran 1945



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön