29 / 03 / 2024

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.



1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!


Çırağan, Taksim ve Florya otelleri


Bu üç otelin inşası işi bir şirkete verilecek


     Şehrimize gelen haberlerden anlaşıldığına göre Ankara'da bulunan Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar'ın verdiği izahat üzerine Başbakan B. Şükrü Saraçoğlu, Çırağan Sarayı'nın Belediye'ye devrine muvafakat etmiştir. Bu husustaki kanun tasarısı bugünlerde Millet Meclisi'ne verilecektir. 

     Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmek üzere yeniden inşası işi bir şirkete verilecektir. Şimdi yapılan hesaplara göre Çırağan, yüz yatağı ihtiva edecek bir otel halinde bulunacaktır. Bina, ancak bugünkü iskeleti içinde bu halde inşa ve tanzim edileceğinden yüz yataktan fazla bir otel haline gelmesine imkan görülememektedir. 

     Diğer taraftan sulhten sonra başlayacağı tahmin edilen turizm hareketi için Çırağan Sarayı'nın ihtiyacı karşılayamayacağı muhakkak görülüyor. Çırağan ancak Boğaz sahillerinde yazlık ve lüks bir otel halinde kullanılacaktır. Fakat İstanbul'a gelecek seyyahların burada uzun müddet kalabilmeleri için Çırağan'dan başka beşer yüz yataklık otellere lüzum görülmektedir. Bu bakımdan Belediye, Çırağan'dan başka iki otel daha inşa etmeyi çok lüzumlu görmektedir. Bu otellerden birinin Taksim'de, diğerinin de Florya'da olması muvafık görülüyor. Esasen Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar geçen yaz Florya'da bir otel yaptırmak için ilk tetkikleri yaptırmış ve bu hususta bazı müteşebbislerle temas etmişti. Fakat bu teşebbüsler işe girişecek bir netice vermemişti. 

     Aldığımız malumata göre Çırağan'ın otel haline gelmesi için yapılacak inşaat bittikten sonra belediye Taksim ve Florya otellerini de inşa ettirmek fikrindedir. Ancak belediye bütçesinin bugünkü durumu buna elverişli olmadığından bu iki otelin de inşası işi bir şirkete verilecektir. Herhalde Belediye bir taraftan beş yüzüncü yıldönümü hazırlığı, diğer taraftan turizm hareketleri için Çırağan'dan başka her iki oteli de bir an evvel inşa ettirmek fikrindedir.


Akşam 9 Ocak 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön