19 / 04 / 2024

1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Halıcıoğlu'na kaldırılacak!

1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Halıcıoğlu'na kaldırılacak!

1946 yılında inşaatı devam eden İnönü Stadyumu'nun faaliyete geçecek olmasıyla Dolmabahçe Gazhanesi'nin bulunduğu yerde bulunması uygun görülmemiş. Yeni gazhanenin Halıcıoğlu'na, daha önceden belirlenen yere, nakledilmesi istenmiş.



1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Halıcıoğlu na kaldırılacak!


Dolmabahçe Gazhanesi Halıcıoğlu'na kaldırılıyor


Halıcıoğlu'nda bu yaz içinde inşaata başlanacak


     Dolmabahçe'deki İnönü Stadı'nın bir an evvel bitirilmesine çalışılmaktadır. Stadyumun inşası birkaç safhaya ayrılmıştır. Teferruata ait inşaatın tamamlanması zamana muhtaç olmakla beraber futbol maçlarının oynanacağı sahanın ve etrafındaki loca ve tribünlerin bitirilmesine gayret ediliyor. Maç yapılmak imkanı elde edildikten sonra stadyum açılacaktır. 

     Statta oyunlara başlandıktan sonra Dolmabahçe Gazhanesi'nin faal bir halde kalması mahzurlu görülmektedir. Esasen Vali Konağı Caddesi'yle Gazhane'ye kadar uzanan sahada imar imar planına göre tiyatro, gazino gibi bazı tesisat yapılacağından bu tesisat tamamlanıncaya kadar gazhanenin de buradan kaldırılması icap etmektedir.

     Yeni gazhane için, evvelce de yazdığımız gibi, Halıcıoğlu'nda müsait bir yer bulunmuştur. Dolmabahçe Havagazı Şirketi, havagazı fabrikasının Halıcıoğlu'na nakledilmesinin yaklaşması, Vali Konağı - Dolmabahçe arasının tanzimine başlanması dolayısıyla fabrikanın bir an evvel Halıcıoğlu'na nakline teşebbüs edilmesi şirkete bildirilmiştir. Fabrikanın yeni yerinde kurulması için lüzumlu görülen inşaat planları şirket tarafından hazırlanarak belediyeye verilecektir. Belediye planları muvafık bulursa, tasdik edilmek üzere Bayındırlık Bakanlığı'na gönderecektir. Planların tasdikinden sonra yeni gazhanenin bu yaz içinde inşasına başlanacaktır.


Akşam 14 Şubat 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön