19 / 04 / 2024

1946 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Maçka Silahhanesi'ne taşınacak!

1946 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Maçka Silahhanesi'ne taşınacak!

1946 yılında Fındıklı'da eski Meclis-i Mebusan binasında bulunan Güzel Sanatlar Akademisi, Belediye'ye devredilen eski Maçka Silahhanesi'ne taşınacakmış. Silahhane binasında, eğitime elverişli bir hale getirilmesi için, tadilat yapılacakmış.



1946 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Maçka Silahhanesi ne taşınacak!


Eski Maçka Silahhanesi


Güzel Sanatlar Akademesi'nin buraya yerleşmesi için tamir edilecek


     Fındıklı'da eski Meclisi Mebusan binasında bulunan Güzel Sanatlar Akademisi'nin Maçka'daki Silahhane Kışlası'na nakledileceğini yazmıştık. Bu maksatla Silahhane'de tetkikler yapılmaktadır. Binanın Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki tedrisata elverişli bir hale getirilmesi için bazı tadilata ihtiyaç görülmektedir. Bunun için bir plan yapılacaktır. Binada odalardan ziyade geniş salonlar vardır. Tadilat sırasında lüzumlu görülen yerlere odalar ilave edilecektir. 

     B. Prost, Nişantaşı'ndan Maçka'nın son durak yerine kadar olan kısmı bir kültür mıntıkası olarak ittihaz ettiğinden bu gibi kültür müesseseleri mümkün olduğu kadar burada toplanacaktır. Tadilat bu yaz yapılacak ve akademi ancak önümüzdeki sonbaharda yeni binaya nakledilecektir. 

     Bundan başka Belediye'ye devredilen Maçka'daki eski İtalyan sefaret binasının konservatuvar haline konulması işine de bir an evvel başlanacaktır. Umumi Meclis'in son bütçe müzakeresi münasebetiyle İstanbul Konservatuvarı'nın günden güne artan masrafını karşılamak üzere konservatuvar işine devletçe alaka gösterilmesi temenni edilmişti. Ankara'da Devlet Konservatuvar'ından başka İstanbul'da da bir konservatuvarın bulunması icap edip etmediğinin ayrı bir tetkik mevzu olduğundan şayet Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul'da da ayrı bir konservatuvarın bulunmasına lüzum gösterirse o zaman sefaret binasının tamir ve tevsi masrafına Bakanlık iştirak edecektir. Bu hususta Belediye ile Bakanlık arasında temaslar yapılacaktır.


Akşam 31 Ocak 1946 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön