26 / 04 / 2024

1946 yılında Karaköy Meydanı genişletilecek!

1946 yılında Karaköy Meydanı genişletilecek!

1946 yılında Beyoğlu tarafının başlıca kapısı durumunda olan Karaköy Meydanı genişletilecekmiş. Meydanın genişletilmesi hususunda bir plan hazırlayan Belediye İmar Müdürlüğü, meydanı yeni açılacak yollara göre tanzim edecekmiş.



1946 yılında Karaköy Meydanı genişletilecek!


Karaköy Meydanı genişletilecek


Belediye İmar Müdürlüğü bu hususta bir plan hazırlıyor


    Dolmabahçe Meydanı'nın bu sene tanzim edileceğini yazmıştık. Hazırlanan plana göre buradaki Valide Cami'nin avlu parmaklıkları kaldırılacak, bu suretle meydan genişletilecek ve aynı zamanda saat kulesi ortada kalmak üzere Dolmabahçe Sarayı'nın bahçe kısmından da bir parça yine meydana katılacaktır. Sahile motor, istimpot gibi küçük vapurların yanaşması için mermerden bir iskele yapılacaktır. Cami bir deniz müzesi haline getirilecektir. Caminin belediyeye bu maksatla terki hakkında bugünlerde Bakanlar Kurulu kararının bugünlerde bildirilmesi beklenmektedir. 

    Meydanın tanzimi planı Belediye İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. Bu işin Belediye'nin seneki bütçesinden tahsisat ayrılacaktır. 

    Belediye, Dolmabahçe Meydanı'ndan sonra Karaköy Meydanı'nı da açmak fikrindedir. Bundan sonra, başta otomobil olduğu halde, nakil vasıtaları günden güne çoğalacağı için Beyoğlu tarafının başlıca kapısı vaziyetinde bulunan Karaköy'ün bu halde bırakılması doğru görülmemektedir. Belediye İmar Müdürlüğü bir müddetten beri Karaköy Meydanı'nın 


1946 yılında Karaköy Meydanı genişletilecek!


genişletilmesi için bir plan hazırlamaktadır. Bu plan Karaköy'den Beyoğlu istikametinde açılacak esaslı yeni caddelere göre tanzim edilmektedir. Karaköy ile Beyoğlu arasındaki başlıca münakale yolu olan Bankalar - Şişhane Caddesi'nin genişletilmesi mümkün görülmemektedir. Anca Beyoğlu tarafından gelen otomobillerin Bankalar Caddesi'nden Karaköy'e inmek için geçtikleri sokakla Karaköy Palas arasındaki adanın kaldırılması düşünülüyor. Bu ada kalktıktan sonra meydan bu taraftan genişletilecektir. 

     Bundan başka Galata'daki Ziraat Bankası köşesinden itibaren Havyar Hanı sırasındaki binalarla karşısındaki eski Borsa Hanı'nın bulunduğu ada da kaldırılacaktır. Bu planın derhal tahakkukuna imkan olmadığından Belediye, Eminönü - Unkapanı istimlakini tamamladıktan sonra Karaköy Meydanı'nın açılması için burada kısmi istimlaklere başlayacaktır. Karaköy Meydanı'nın genişletilmesi işinin 500'üncü yıldönümüne kadar tamamlanması istenmektedir. 


Akşam 25 Ocak 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön