18 / 04 / 2024

1946 yılında Maçka Silahhanesi resim galerisi olacak!

1946 yılında Maçka Silahhanesi resim galerisi olacak!

1946 yılında bir kültür semti haline getirilmeye çalışılan Maçka'daki Silahhane binası resim galerisi olarak kullanılacakmış. Bizans ve Osmanlı dönemine ait tabloların sergileneceği bina Türkiye'nin en zengin galerisi olacakmış.



 1946 yılında Maçka Silahhanesi resim galerisi olacak!


Maçka Silahhanesi


Eski Silahhane resim galerisi olacak


     B. Prost'un hazırladığı imar planına göre Maçka ve civarı, mekteplerin, terbiye müesseselerinin toplandığı bir kültür semti haline getirilecekti. Eski İtalyan sefaret binasının İstanbul Konservatuvarı haline konulmasına karar verildikten sonra eski silahhane de resim galerisi olacaktır. Galeride İstanbul'da Bizans ve Türk devirlerine ait eski tarihi tablolardan başlayarak resim sanatına ait en modern eserler bulunacak, burası şehrin, belki de bütün yurdun en zengin bir galerisi olacaktır. Bina bundan bir müddet evvel Jandarma Umum Komutanlığı'na depo olmak üzere verilmişti. Binanın galeri haline getirilmesi için yakında Milli Eğitim Bakanlığı'na devrine başlanacaktır.

     Silahhanede odalardan ziyade -vaktiyle silah kullanılmak gayesiyle- geniş salonlar yapılmıştı. Bina, bu tarzda inşa edilmiş olması yüzünden büyük bir tadilata ihtiyaç gösterilmeksizin kullanılabilecektir. Binanın tamirine yakında başlanacaktır.

     Bundan başka bu havalide bir kız lisesi bulunmadığından ve bu semtlerdeki ortaokullardan çıkan çocuklar lise tahsili için Beyoğlu'na kadar gitmek mecburiyetinde kaldıklarından, Maçka veya Nişantaşı'nda geniş, büyük bir arsa bulunarak lise binası yapılacaktır. Lisenin inşası tarihi henüz belli değildir. Milli Eğitim Bakanlığı ilk fırsatta bu maksatla bütçeye tahsisat koyacaktır.


Akşam 22 Temmuz 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön