25 / 04 / 2024

1946 yılında Tapu Kadastro binasının yıktırılması muhtemel!

1946 yılında Tapu Kadastro binasının yıktırılması muhtemel!

1946 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa ettirilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın arsasını genişletmek ve inşa sahasında istimlak masrafı yapmamak için meydandaki Tapu İdaresi binasının yıktırılması gündeme gelmiş.



1946 yılında Tapu Kadastro binasının yıktırılması muhtemel!


Tapu ve Kadastro binası yıktırılacak mı?


Adliye Sarayı arsasını genişletmek için bu binanın yıktırılması muhtemel


     Yakın zamanlara kadar vilayet karşısında yapılması düşünülen Adliye Sarayı'nın, ödenecek istimlak parasının çok mühim bir miktar tutmasından dolayı, burada inşasından vazgeçildiği Ankara'dan gelen haberlerden anlaşılıyor. Alakalılara göre Adliye Sarayı, Ayasofya'daki eski Adliye Nezareti arsasında değil, Sultanahmet'te eski hapishane yerinde yapılacaktır. 

     Hapishane arsasında Adliye Sarayı'nın yapılması evvelce muvafık görüldüğü zaman Mimar B. Asım Kömürcüoğlu bir plan yapmış ve bu plan B. Prost tarafından da tasvip edilmişti. Bu plana göre Adliye Sarayı yalnız hapishane arsasını kaplamayacaktı. Bina derinliğe doğru uzanacağından Sultanahmet'le Binbirdirek arasındaki bütün sokaklar baştan başa istimlak edilecekti. İstimlak parasının çok tutacağı düşünüldüğünden o zaman burada inşaattan vazgeçilmişti. Şimdi yeni buraya yapılması muvafık görülünce planın değiştirilmesi lazım gelmektedir. Yeni plana göre bina, istimlak masrafı yapılmamak için, derinliğe doğru değil, yana doğru genişleyecek ve derinlikten ziyade yüzü olacaktır. Bu takdirde tapu ve kadastro binasının bulunduğu arsa da Adliye Sarayı'na tahsis edileceğinden tapu ve kadastro binasını yıkmak lazım gelecektir. 

     Adalet Bakanlığı kati surette bu sahayı tercih ettiğini bildirirse o zaman Mimar B. Asım Kömürcüoğlu planına o şekilde değiştirecek ve yeni plan B. Prost tarafından kabul edildikten sonra tasdik edilmek üzere Adalet ve Bayındırlık bakanlıklarına gönderilecektir.


Akşam 7 Mart 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön