26 / 04 / 2024

1947 yılında Dolmabahçe'de Bezmialem Valide Sultan Cami, Deniz Müzesi olacakmış!

1947 yılında Dolmabahçe'de Bezmialem Valide Sultan Cami, Deniz Müzesi olacakmış!

Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan zamanında başlatılıp ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan Bezmialem Valide Sultan Camii, 1947 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla Deniz Müzesi olarak hizmet edecekmiş.



1947 yılında Dolmabahçe de Bezmialem Valide Sultan Cami, Deniz Müzesi olacakmış!


Yeni bir Deniz Müzesi


Dolmabahçe'deki cami, İstanbul'un fethine ait malzemenin teşhir edileceği bir müze haline getiriliyor.


Dolmabahçe Meydanı'nın tanzimi işi yakında tamamlanacaktır. Meydan, bir taraftan Dolmabahçe ile Harbiye arasında açılması kararlaştırılan >Kadırgalar Caddesi>'nin başlangıcını teşkil ettiği için sahanın açılmasına ehemmiyet verilmiş ve burasının şehircilik mütehassısı P. Prost'un hazırladığı proje üzerine tanzimine başlanmıştır. Bu maksatla Dolmabahçe'deki Valide Cami avlusunun da dış duvarları sökülerek parmaklıklar daha geriye alınmıştır. 

İstanbul'un fethi sırasında gemilerin karadan yüzdürülerek Haliç'e indirilmesi denizcilik bakımından çok mühim ve tarihi bir hadisedir. Hadiseyi daha canlı bir surette göstermek için gerek fetih sırasında, gerek daha sonraları kullanılan bütün malzemelerle vasıtaların, silahların bir >Deniz Müzesi> halinde teşhir edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu maksatla Dolmabahçe'deki Valide Cami'nin Deniz Müzesi haline konulması münasip görülmüş ve bu husustaki Bakanlar Kurulu kararı Vilayet'e bildirilmiştir. 

Yeni Deniz Müzesi'nin ne suretle tanzim edileceği henüz belli değildir. Kasımpaşa'daki Deniz Müzesi'nin muhafaza edilip edilmeyeceği, yahut buradaki eser ve malzemelerin Dolmabahçe'deki yeni müzeye taşınıp taşınmayacağı hükümetçe verilecek kararla anlaşılacaktır. Yeni Dolmabahçe Müzesi, alakalı bakanlar tarafından tanzim edilecektir.


Akşam Gazetesi 13 Mayıs 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com  


Geri Dön