19 / 04 / 2024

1947 yılında Dragos Tepesi'nde villalar çoğalmış!

1947 yılında Dragos Tepesi'nde villalar çoğalmış!

1947 yılında Kartal ile Maltepe arasında bulunan Dragos Tepesi'nde villalar çoğalmış. Bir kooperatif tarafından satın alınarak ifraz edilen tepede yapılacak villalarla Dragos yeni bir sayfiye yeri olacakmış.



1947 yılında Dragos Tepesi nde villalar çoğalmış!


Yeni bir sayfiye yeri


Kartal ile Maltepe arasında Orhantepe'de villalar çoğaldı


     Kartal ile Maltepe arasında eski Dragos, yeni ismiyle Orhantepe Dağı'ndaki arazi, birkaç sene evvel,  Ankara  ve İstanbul'da bazı tanınmış zatların iştirakiyle kurulan bir kooperatif tarafından satın alınmış ve arazi muhtelif parçalara ifraz edilmişti. Kooperatif, arazinin yollarını tanzim etmiş, ağaçlar dikmiş ve Yakacık sırtlarından su ölçüsü en hafif derecede bulunan iyi bir su getirmişti. 

     Arazinin 265 parçası, hissedarlar arasında taksim edilmiştir. 265 parça arsa da ileride kooperatife hissedar olanlara verilmek suretiyle satış ve devir muamelesinden istisna edilmiştir. Marmara adalarına hakim mevkide bulunan bu tepede dağ evleri ve villalar yapılacak ve burası İstanbul'un yeni bir sayfiye yeri olacaktı. Fakat araya harp girdiğinden inşaat malzemesi tedarikindeki güçlük çıkınca inşaata başlanmasına imkan bulunamamıştır. 

     Aldığımız malumata göre şehrimizde geniş ölçüde inşaat yapmak üzere Ankara'da alakalı makamlarla temas eden bir İngiliz grubu bu arada kooperatif ile de müzakereye girişerek Orhantepe'de villalar yapmak talebinde bulunmuştur. Bu İngiliz firması, İngiltere'de harp senelerinde inşa edilen son sistem bahçeli evlerin modelini esas ittihaz ederek yapılacak inşaat için bir plan hazırlayacaktır. 

     Plan üzerine kooperatif ile firma arasında müzakere cereyan edecek, bir anlaşma elde edilirse inşaata hemen başlanacaktır.


Akşam 6 Mart 1947



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön