19 / 04 / 2024

1947 yılında gecekonduları açıkgözler inşa ediyormuş!

1947 yılında gecekonduları açıkgözler inşa ediyormuş!

1947 yılında Mecidiyeköy'de Maliye'ye ait arsalarda yapılan gecekondu sayısı 74'e çıkmış. Gecekondulaşma problemi karşılaşan Belediye bu evleri yıktırma kararı almış. Bu 74 evin sahibi 10-12 kişiden ibaretmiş.



1947 yılında gecekonduları açıkgözler inşa ediyormuş!


Gecekondu evleri


Bunları bir takım açıkgözlerin inşa edip sattıkları anlaşılıyor


     Mecidiyeköy'de Maliye'ye ait arsalarda yapılan gecekondu evleriyle Vilayet, Belediye ve Beyoğlu Kaymakamlığı yakından meşgul olmaktadırlar. Buradaki evlerin sayısı (74)'e çıkmıştır. Belediye hepsi hakkında yıktırma kararı vermiştir. Kaymakamlık bu kararı ev sahiplerine tebliğ ettiğinden ev sahipleri Vilayet İdare Heyeti'ne itiraz ederek Belediye kararının iptalini istemişlerdir. Vilayet, müracaatları ayrı ayrı tetkik etmek icap ettiğinden bunları henüz bir karara bağlamamıştır. 

     Diğer taraftan kaymakamlık burada ev yaptıranların durumlarını yakından tetkik ettirmiştir. Kaymakamlığın vardığı neticeye göre ev sahibi tarafından çıkarıldığından sokakta kalmamak için burada ev yaptıran kimse yoktur. Esasen burada inşa edilen 74 evin sahibi 10-12 kişiden ibarettir. Burada adeta bir yapı şirketinin teşekkül ederek evler yaptırıp satmakta olduğu yine tetkikat neticesinde anlaşılmıştır. 

     Bundan başka Kağıthane Köyü'ne ait tarlalar Mecidiyeköy'e kadar uzandığından Mecidiyeköy'de ev yaptıranların bu tarlalardan da istifade etmek arzusunda oldukları tespit edilmiştir. İlgili makamlara göre başkasının arsasına veya tarlasına ev yapmak yasak olduğu halde şehrin bugünkü mesken buhranı dolayısıyla mevzuata aykırı olsa ev yaptıranların hoş görüleceğini ve himaye edileceklerini zanneden birkaç açık gözün yolsuz hareketleri gittikçe artmaktadır. Bu evler hem yapı, yollar kanununa muhalif bulunmakta ve hem de evlerin yapıldığı arsalar bina sahiplerine ait bulunmamaktadır. Burada evi olanların durumu adım adım takip edilerek yeni evler kurulmasına meydan vermek için tedbirler alınmıştır. Sadece dış tarafından tahta çakılmış bulunan evlerin iç taraftan tuğlalarla örüldüğü, bu iş tamamlanınca tahtaların sökülerek bu derme çatma evlerin kagir haline getirilmeye çalışıldığı da tespit edilmiştir. Bu gecekondu evleri de Sirkeci ile Yedikule arasında, harap surlar üzerinde de yapılmaya başlanmıştır.


Akşam 22 Haziran 1947



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön