25 / 04 / 2024

1947 yılında Surp Agop sahasında büyük bir otel yapılacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında büyük bir otel yapılacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında İstanbul Belediyesi tarafından satılan bir arsada büyük bir otel inşa edilecekmiş. Belediye tarafından inşa edilecek olan Radyoevi'nin arkasına tesadüf ediyormuş.



1947 yılında Surp Agop sahasında büyük bir otel yapılacak!


Yeni bir otel yapılacak


Yeni otel Radyoevi arkasında olacak


     Belediye, Surp Agop sahasındaki arsaları ifraz ettirerek müzayede ile satmıştı. Bu arsalardan bir kısmının metremurabbaı 100, bir kısmının da 150 liradan satılmıştı. Sahanın cadde üstündeki arsalarında bugünlerde inşaata başlanacaktır. 

     Daha arkaya doğru 100 liraya satılan arsalardan birini Umumi Meclis azasından Mühendis B. Ragıp bu arsada büyük bir otel yaptıracaktır. Arsayı satın alırken Belediyeye bu hususta teminat vermişti.

     Otel inşa edilecek bu arsa Belvü Gazinosu'nun sağına ve inşa edilmekte olan Radyoevi'nin arkasına tesadüf ettiğinden, Boğaz'a fevkalade nezareti vardır. Belediyenin bugünkü mali vaziyeti yeni otel yaptırmaya elverişli olmadığından, yapılacak bu otelin büyük bir ihtiyacı karşılayacağı temin ediliyor. 

     Diğer taraftan Teknik Üniversite'nin bir şubesi olacak eski Taşkışla'nın da otel ittihaz edilmek üzere Belediye'ye bırakılması için hükümet nezdinde teşebbüste bulunulmuş, fakat Bakanlık, bu binayı Teknik Üniversite'ye vermiştir. 

     Belediye, Çırağan Sarayı'yla beraber Florya'da birer otel yapılmasını düşünmüştü. Çırağan Sarayı'nın otel haline konulması teşebbüsü şimdilik kalmıştır. Florya'da yazlık bir otel yapmak için bazı mali müesseselerle temas edilmiş, fakat bir anlaşmaya varılamamıştır. Bu vaziyet karşısında İstanbul'da yeni otel yaptırmak daha uzun müddet mümkün olamayacaktır. 


Akşam 10 Mart 1947



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön