29 / 03 / 2024

1955 yılında Tarabya'daki Notre Dame de Sion korusu mahalle olacakmış!

1955 yılında Tarabya'daki Notre Dame de Sion korusu mahalle olacakmış!

Yeniköy ile Tarabya arasındaki sahil boyunda, Notre Dame de Sion Şirketi'ne ait geniş koruluk sahipleri tarafından 100 parsele bölünüp satmak istemişse de Şehir Meclisi 20 parsele ayrılmasına karar vermiş.



1955 yılında Tarabya daki Notre Dame de Sion korusu mahalle olacakmış!


Tarabya'daki '' Notre Dame de Sion'' korusu mahalle mi olacak?


Konuya dahil bir bölgenin 20 parsele ayrılmasına Şehir Meclisi karar verdi, evrak tasdik için Nafia Vekaletine gönderildi.


   Yeniköy'le Tarabya arasındaki sahil boyunda, Notre Dame de Sion müessesesine ait geniş koruluğun, parsellendirilip satışa çıkarılacağı yolunda son günlerde söylentilere rastlanmıştır. Dün bu haberler üzerine durumu ilgililerden tahkik ettik.

   Edindiğimiz bilgilere göre, Boğaz'ın sayılı yeşil köşelerinden biri olan bu bölgenin sahipleri, bundan bir müddet önce yetkili makamlara başvurarak  koruluğu yüz parsele bölüp satılığa çıkarmak istediklerini bildirmişlerdir. 

   Müracaat şehir meclisinde kabul edildiği halde vali ve belediye reisi Gökay, bu koruluğun taşlaşmasını önlemek maksadıyla vetosunu kullanmıştır.

   Bunun üzerine parsel sayısını yirmiye indirmek suretiyle müracaatlarını yenileyen mal sahiplerine, uzun tereddütler ve incelemelerden sonra, imar planına dahil ağaçlara dokunulmamak şartıyla ifraz müsaadesi verilmiş ve muamele tekemmül ettirilerek evrak tasdik için Nafia Vekaleti'ne gönderilmiştir.


1955 yılında Tarabya daki Notre Dame de Sion korusu mahalle olacakmış!


   Israrla belirtildiğine göre, bu yirmi parsellik arazi korunun yukarısında ve ağaçlık bölgenin dışındadır. Fakat bazı kimseler de korunun bir kısmının bu parsellenmeye dahil olacağını ısrarla söylemektedirler. 

   İmar planlarının türlü sebeplerle gereği gibi uygulanamaması, zevksizlik ve bilgisizlik yüzünden eşsiz güzellikteki yurt parçalarının birer birer kaybolup gitmesi, vatandaşlarımızı üzen esaslı dertlerimizden biridir. Sırf çıkar kaygısı ile bu türlü kayıplara uğrayan yerlerin başında Boğaziçi de geliyor. Bu sebepten Kalender'deki koruluğa ait yukarıda ki haber üzerinde ne kadar titizce durulsa yeridir.


Akşam Gazetesi 18 Mart 1955



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön