28 / 03 / 2024

1956 yılında İstanbul Belediyesi ve Valilik birbirinden ayrılmış!

1956 yılında İstanbul Belediyesi ve Valilik birbirinden ayrılmış!

1 Mart 1956 tarihinde İstanbul Valiliği'ne bağlı olarak yürütülen belediye hizmetleri, belediye binasında yapılan bir törenle birbirinden ayrılmış. Tamamen bağımsız olan Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi'nin seçimleriyle saat 9'da görevine başlamış.



1956 yılında İstanbul Belediyesi ve Valilik birbirinden ayrılmış!


Belediye ile Vilayet dün törenler ayrıldı.

Dün sabah Belediye binası önünde ve salonunda iki tören yapıldı, nutuklar söylendi.


 Belediye ve Vilayet teşkilatı, 25 sene birleşik idare halinde çalıştıktan sonra, dün yekdiğerinden ayrılmıştır.

 Dün sabah saat dokuzda belediye merkez binası önünde ve Belediye Meclis Salonu'nda iki tören yapılmıştır. 

 Bayraklarımızla ve defne dallarıyla süslenmiş bulunan Belediye binası önünde saat 9'dan evvel, Belediye Reis Muavinleri'yle Vali Muavinleri, Belediye ve Vilayet meclis azaları, müdürler, memurlar, şehir bandosu yerlerini almışlardı. Merasimleri kalabalık bir halk kütlesi de takip etmiştir.

 Saat tam dokuzda Vali ve Belediye Reisi Prof. Gökay, kendisini Belediye'ye gitiren otomobilden inmiş, bu esnada borazan ti... sesi vermiştir.


1956 yılında İstanbul Belediyesi ve Valilik birbirinden ayrılmış!


İstiklal marşının dinlenilmesini müteakip Prof. Gökay, bir hitabette bulunarak demiştir ki:

 ->> Kronometrik bir hassasiyetle İstanbul'un müstakil Belediyesi saat tam dokuzda işe başlamış vaziyettedir. Ti... borusunun manası budur.

  Belediyemizin yeni bütçesi dün gece ikmal edilmiştir. Müstakil Belediyede vazifede intizam, dürüstlük, planlı çalışma ve vazifeye devam şarttır. Bunun yanıbaşında bugüne kadar aksayan mevzular tashih edilecektir. 

  Bir yıl müddetle tamamıyla müstakil olan bu vazife de Valilik sıfatı ile birlikte, gene ben arkadaşınızın omuzlarına verilmiştir. Mesuliyetin ağırlığını müdrikim. İstanbul gibi her gün biraz daha genişleyen, nüfusu bir buçuk milyona çıkan bu şehirde Belediye hizmetinin ne kadar ağır olduğunu bilen bir insanım. Bu ağırlığı, vatandaşla idarenin işbirliği sayesinde yeneceğimize inanıyorum. Ve bu inançla yeni müstakil Belediyenizin hepinize, hepimize uğurlu olmasını Allah'tan dileyerek hepinizi hürmetle selamlıyorum.>>

  Kurban kesildikten sonra Belediye binasına girilmiş ve meclis salonunda toplanılmıştır. Meclis salonunda da Vali ve Belediye Reisi Prof. Gökay, bir konuşma yapmıştır.

 ->> Müstakil belediyenin sorumluluğu ağırdır. Meclis huzurunda hesap vermekle mükellef olan bir insanın hesap istemeye de hakkı vardır. Bunun için arkadaşlarımdan hızlı bir çalışma bekleyeceğim ve kuruluş yılında iyi neticeler vereceklerine inanıyorum.

  Bir yıl içinde, senelerin metruk bıraktığı işlerin cennete döneceğine dair iddiamız yoktur.

  Zabıtai belediye teşkilatının esasları hazırlanmıştır. Bu teşkilatta vazife alacak arkadaşların yaşama şartları düşünülmüştür. Belediye zabıta memuru dürüst olacaktır. Dürüstlük vasfı üzerinde ısrarla duruyorum.

  Şunuda söylemeliyim: ''Nasıl olsa maaş geliyor.'' diyenler iyi bilsinler, bu maaş artık kolay kolay gelmeyecektir. Her memur, her kuruşu, hak etmek mecburiyetindedir. Bu şartlar içinde çalışamayacaklar varsa, gidebilirler. Memurlarımız, vatandaşa mümkün olduğu kadar kolaylık göstereceklerdir. Gösterenlere gönlümüzden müteşekkir kalacağız.>>

  Müteakıben Vali ve Belediye Reisi odasında tebrikleri kabul etmiş ve belediye encümeninin ilk toplantısında hazır bulunarak encümene başarılar dilemiştir.

  Belediye encümeni, 4 Meclis arası, Belediye hesap, Hukuk, Yazı, veteriner ve Sağlık müdürleri Belediye reis muavininden müteşekkildir.

Belediye binası dün gece aydınlatıldı.

  Vilayetle Belediyenin ayrılması münasabeyti ile dün gece Belediye binası ve belediyeye bağlı müesseseler tenvir edilmiştir.

Vilayette ve Belediye de evrak imzası 

  Prof. Gökay, Belediyey ait evrakı Belediye reisi sıfatıyla, Vilayete ait evrakta İstanbul Valisi olarak imzalayacak, hususi işlerde İstanbul valisi ve Belediye reisi titrini kullanacaktır.

Belediye şube müdürlüklerine tayinler

  Belediye şube müdürlüklerine tayinler yapılmıştır. Buna göre Fatih'e Hayreddin Lokmanoğlu, Eminönü'ne Murat Aka, Eyüp'e Ziya Kazancı, Bakırköy'e Alaeddin Kocaoğlu, Beyoğlu'na Münip Sarıahmet, Şişli'ye Medih Yegül, Sarıyer'e Burhan Altınok, Beşiktaş'a Ziya Özaykun, Kadıköy'e Danyal Vuran, Beykoz'a Behçet Tamela, Adalar'a Yümnü Oktar Belediye Şube Müdürü olarak tayin edilmişlerdir.

 


Cumhuriyet Gazetesi 2 Mart 1956



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön