26 / 04 / 2024

1958 yılında İstanbul Belediyesi 150 milyon liralık gayrimenkulünü satacakmış!

1958 yılında İstanbul Belediyesi 150 milyon liralık gayrimenkulünü satacakmış!

1958 yılında İstanbul Belediyesi 150 milyon lirayı bulan istimlak borçalarını ödeyebilmek için elindeki gayrimenkulleri satacakmış. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Beden Terbiyesi Müdürlüğüne verilecekmiş. Mısır Çarşısı'da Vakıflar'a devredilecekmiş.



Belediye 150 milyonluk gayrimenkulünü satıyor.


İlk olarak 20 Mart'ta Vatan caddesi üzerindeki 900 metrekare arsa kapalı zarf arttırma usulü ile satılacak


  Belediye, tutarı 150 milyon lirayı bulan istimlak borçları ile yeniden yapılacak istimlaklerin bedellerini ödeyebilmek için elindeki bina ve arsaların satışını ön plana almıştır. Belediyenin satacağı gayrimenkullerin tutarı 150 milyon lirayı bulacaktır.

 

Yapılacak büyük satışların başlıcaları şunlardır.


1 - Spor ve Sergi Sarayı, Beden Terbiyesi Müdürlüğü'ne verilecek, buna karşılık B. Terbiyesi'nin Sıraselviler'deki binası alınacak, aradaki farkın bir kısmı da Belediye'nin B. Terbiyesi'ne birikmiş borcuna sayılacaktır. Bu satışa, ilk müzakeresi sırasında Belediye Meclis üyeleri şiddetle karşı koymuşlar, fakat bir parti grubu toplantısından sonra yapılan ikinci toplantıda satışı itirazsız kabul etmişlerdir.

2 - Mısır Çarşısı da Vakıflar İdaresi'ne devredilecek ve buranın bedelinin bir kısmı Belediye'nin Vakıflar'a olan istimlak borçlarına sayılacaktır. Vakıflar'a ait 72 bina istimlak edilmiş bulunmaktadır. 

3 - Taksim Belediye Gazinosu ile bahçenin bir kısmı Emlak Kredi Bankası'na satılacaktır. Burada büyük bir turistik otelinşa edilecektir.

4 - Yeni açılan Vatan ve Millet caddelerindeki arsalar da çeşitli teşekküllere ve halka satılacaktır. İlk olarak Vatan Caddesi üzerindeki 900 metrekare arsa 20 Mart'ta Belediye'de kapalı zarf artırma usulü ile satılacaktır. Bu arsaların bedeli Belediyece metrekaresi 2.500 lira olarak tespit edilmiştir. Belediye bu satıştan 2 milyon 250 bin lira sağlayacaktır.

   

(1958 yılında Reşat Altın 161 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 4 Mart 1958


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön