19 / 04 / 2024

1966 yılında Boğaz Köprüsü yerine tünel teklif edilmiş!

1966 yılında Boğaz Köprüsü yerine tünel teklif edilmiş!

1966 yılında İnşaat Mühendisleri Odası, Boğaz'a yapılacak köprü yerine tünel yapılmasını teklif etmiş. 700 milyon liraya, Sarayburnu ile Haydarpaşa arasında yapılacak olan tünel tüp şeklinde yapılacakmış.



1966 yılında Boğaz Köprüsü yerine tünel teklif edilmiş!


BOĞAZ'a yapılması teklif edilen tünel, ''asma köprü'den çok daha ucuza çıkacaktır. Şema tünelin temsili krokisini gösteriyor.


Boğaz'a asma köprü yerine tünel teklif ediliyor.


SENELERDEN BERİ çeşitli tartışmalara yol açan ''İstanbul Boğazı'nda bir asma köprü mü, yoksa tünel mi'' mevzunu, bu defa da İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, enine boyuna incelenmiş ve ''Tünel''de karar kılmıştır.


  Oda adına dün, tasarladıkları projeyi, Teknik Üniversite'de bir konferansla açıklayan Yüksek İnşaat Mühendisi İsmail İşmen, Sarayburnu ile Haydarpaşa arasında inşa edilecek tünelin, asma köprüden yarı yarıya ucuza mal olacağını, üstelik çok daha büyük işler göreceğini'' anlatmıştır.

  Denizin 16-22 metre derinliğinde ve bir nevi tüp şeklinde kurulacak olan tünel, en çok 700 milyon liraya çıkacaktır. Halbuki asma köprünün en az bir misli fazlasına 1 milyar 400 milyon liraya mal olacağı tahmin edilmektedir.

  

  TRAFİK DERDİ

 

  İstanbul tarafında sahil yolundan başlayıp, Haydarpaşa'da Selimiye Kışlası'nın yanına kadar uzanacak olan tünel, asma köprüden daha kısa zamanda kurulacağı gibi, üstelik gerek karayolu, gerek demiryolu olarak daha fazla geçiti rahat rahat ihtiva edebilecektir.

  Asya ile Avrupa arasında demiryolu ve karayolunu direk olarak bağlaması düşünülen bu tünelin İstanbul'daki trafik keşmekeşini halledeceği gibi, araba vapurlarının yükünü azaltacağı ve araba vapuru iskelelerinde öldürülen saatlerce vakti de kazandıracağı, yine dünkü konferansta uzun uzun anlatılmıştır.

  

  DAHA AZ DÖVİZLE 


  Bu mevzuda konferans veren İşmen, tünelin asma köprüye nazaran üstünlüklerini sıralarken inşa malzemesine de temas etmiş ve kullanılacak malzemenin çoğu memleketimizden temin edileceği için, masraf olarak asma köprünün yanında çok daha az döviz gideceğini sözlerine eklemiştir.


(1966 yılında Reşat Altın 157 liraya satılıyormuş.)

 

Hürriyet Gazetesi 7 Nisan 1966 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön