24 / 04 / 2024

1967 yılında Türkiye'nin en yüksek gökdeleninin inşasına başlanacakmış!

1967 yılında Türkiye'nin en yüksek gökdeleninin inşasına başlanacakmış!

Türkiye'nin en yüksek gökdeleni, 108 metre uzunluğuyla Harbiye'de inşa edilecekmiş. Ordu tarafından 40 bin metrekare saha üzerinde inşa edilecek olan bina, Orduevi olarak kulanılacakmış ve 60 milyon liraya mal olacakmış.



1967 yılında Türkiye nin en yüksek gökdeleninin inşasına başlanacakmış!


Türkiye'nin en yüksek (108 m.) ve en modern gökdelenini Ordu yaptırıyor.


  TÜRKİYE'nin en modern, en yeni ve en yüksek gökdeleninin inşaatına iki ay sonra İstanbul'da başlanacaktır.

  

  Ordu mensupları için Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılması kararlaştırılan, aynı zamanda sivillere de açık tutulacak 108 metre boyundaki bu bina ''Orduevi'' olarak kullanılacaktır.

  İstanbul'un en merkezi yerlerinden biri olan Radyoevi ile şimdiki Orduevi arasında kalan 40 bin metrekarelik sahaya yapılacak inşaat, bir site mahiyetini taşıyacaktır. Beş senede bitirilecek olan yeni Orduevi, 60 milyon liraya mal olacaktır. yeni Orduevi, işletmeye açıldıktan sonra şimdiki Orduevi de müze halinde kullanılacaktır.

  Projesi Türk mimarları tarafından hazırlanan yeni Orduevi'nin en üst katındaki ''Post Tower'' gibi döner olması, Genelkurmay Başkanı Tural tarafından istenmiş, fakat buna imkan görülememiştir. 26 katlı binada, normal bir otelin yanı sıra, bir de ''Gündüz 


1967 yılında Türkiye nin en yüksek gökdeleninin inşasına başlanacakmış!


Oteli'' bulunmaktadır. Bu otel günü birliğine İstanbul'a gelenlerin istifadesine açık tutulacaktır. 

  174 banyolu odası, dört şeref dairesi ve 450 yatağı bulunacak Orduevi'nde düğün, ziyafet ve konferans için 11 büyük salon, dört lokanta, üç Amerikan bar, iki gece kulübü, bir kafeterya, yüzme havuzu, spor sahası bulunacaktır. Bunların yanı sıra sitede 900 kişilik bir sinema ile bir de çarşı olacaktır. Cumhuriyet Caddesi tarafında ve binanın dışındaki sekiz büyük dükkanda, iğne - iplikten, otomobile kadar her çeşit eşya satılacaktır. Orduevinin içindeki dükkanlar ise kadın - erkek berberi, çiçekci, konfeksiyon mağazaları, hatıra eşya mağazaları, ayakkabı boyacısı ve turizm acentalarından teşekkül edecektir. Orduevinde beşi büyük ikisi küçük yedi asansör, her zaman müşterilere açık olacaktır.

  60 tek yataklı gündüz otelinin yanı sıra sitenin üç otomobil parkı bulunacaktır. Bu parklardan ikisi açık, biri kapalı olacaktır. Kapalı park 100, açıklar ise 40'ar otomobil alacaktır.

  Her türlü konforu haiz modern Orduevi için düşünülen fiyatlar, tek kişi için 10, iki kişi için 15 liradır.


(1967 yılında Reşat Altın 171 liraya satılıyormuş.


Hürriyet Gazetesi 20 Ekim 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön