27 / 04 / 2024

1968 yılında İstanbul Metrosu için Ruslar da teklif yapmış!

1968 yılında İstanbul Metrosu için Ruslar da teklif yapmış!

1968 yılında, İstanbul Metrosu için Ruslar da teklif yapmış. Etiler - Yenikapı arasındaki Metro'nun uzunluğu 12 kilometre olacakmış ve yaklaşık olarak 22 istasyon bulunacak tesis 600 milyon liraya çıkacakmış.



İstanbul Metrosu için Ruslar da teklif yaptı


Teklifte metro için Haliç'te 3. bir köprü yapılması da bulunuyor.


OĞUZ ÖNGEN


  İSTANBUL Metrosu'nun inşası için Ruslar teklifte bulunmuşlardır. Teklif olumlu sonuca bağlanırsa, en az üç en fazla dört yıl içinde Metro projesi tahakkuk etmiş olacaktır.

  Teklife göre ilk planda iki veya üç Rus teknisyeni Türkiye'ye gelerek Metro'nun hazır olan projelerini ve sondaj raporlarını inceleyecektir. Bu inceleme sırasında, tesisin inşasında kullanılacak malzemenin ne kadarı


1968 yılında İstanbul Metrosu için Ruslar da teklif yapmış!


nın Türkiye'de yapılabileceği tespit edilecektir. Bundan sonra dış finansman ve kredi şartları ile ilgili teklif yapılacaktır. Durum hükümete duyurulmuştur.


600 MİLYON


  Metro'nun hazırlanmış olan projesinde Mecidiyeköy ile Yenikapı'nın bağlanması öngörülmektedir. İETT İdaresi günün ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi için ek bir proje ile Metro'nun Etiler'den başlamasını uygun görmüştür. Etiler - Yenikapı arasındaki Metro'nun uzunluğu 12 kilometre olacak ve yaklaşık olarak 22 istasyon bulunacak tesis 600 milyon liraya çıkacaktır. Bu paranın yaklaşık olarak 400 milyon liralık kısmının döviz olarak sağlanması gerekmektedir.


YENİ KÖPRÜ


  Metro Haliç'i, Atatürk ve Galata köprüleri arasında inşa edilecek özel bir köprü ile geçecektir. İlgililer mevcut iki köprünün saatte ortalama 24 bin kişinin geçişine müsait olduğunu, Metro için yapılacak köprü ile ise saatte 40 bin kişinin taşınabileceğini açıklayarak, >>Bu durumda her iki köprünün trafik yükü büyük ölçüde azalacaktır.>> demişlerdir.


TEKERLEKLER ÖNEMLİ


  Metro'nun mevcut projesi vagonların lastik tekerlekli olacakları düşünülerek hazırlanmıştır. İlgililer bir anlaşmaya varılırsa vagonların tekerleklerinin demire çevrilebileceğini söylemişler ve bu konuda şöyle demişlerdir:

 

  >>Uygun bir teklifle karşılaşırsa demir tekerlekli vagon teklifi kabul edilebilir. Metronun meylinin yer yer azaltılması gereklidir.>>

  İlgililer Ruslar'ın teklifine cevap vermek için hükümetin onayını beklemektedir.


(1968 yılında Reşat Altın 185 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 26 Nisan 1968



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön