20 / 04 / 2024

1970 yılında Belediye, mahkemede 100 milyon liralık arsa kazanmış!

1970 yılında Belediye, mahkemede 100 milyon liralık arsa kazanmış!

Dolmabahçe Gazhanesi'ni işleten Fransız şirketin imtiyazlarının sona ermiş, ancak Gazhane arsasını Belediye'ye devretmemiş. Belediye'nin açtığı dava lehine sonuçlanmış ve 100 milyon lira değerindeki arsa Belediye'ye intikal etmiş.



1970 yılında Belediye, mahkemede 100 milyon liralık arsa kazanmış!


Bir avukat Belediye'ye 100 milyon liralık arsa kazandırdı


ERDOĞAN KIRAL


  İSTANBUL Belediyesi'nin genç bir avukatı, üç yıl mücadele edip, hocalarına karşı galip gelmiş ve Dolmabahçe Stadı'nın arkasındaki 100 milyon lira değerindeki arsayı Belediye'ye kazandırmıştır.


  1967 yılından bu yana, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Ord. Prof. Sıddık Sami Onar'ın da içinde bulunduğu altı kişilik bir hukukçular kuruluna karşı adeta savaş veren belediye avukatı, parasızlıktan kıvranan Belediye'ye derin bir ''oh'' çektirmiştir.


  GAZHANE ARAZİSİ


  Osmanlı İmparatorluğu zamanında, 50 yıllık imtiyaz alarak İstanbul'un havagazı işletmesini ellerinde tutan Fransızlar, 1964 yılında işi bırakınca imtiyazları sona ermesine rağmen, Gazhane arazisini Belediye'ye devretmek istememişlerdir.


  DAVA AÇILDI


  Bu durum üzerine İstanbul Belediyesi, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda dava açmış ve arazinin kendilerine iadesini talep etmiştir. Fransız şirket, Belediye'nin bu müracaatı karşısında başta Ord. Prof. Sıddık Onar'ı baş hukuk danışmanı olarak Hukukçular Kurulu'na almış ve dava Belediye adına Avukat Ekrem Amaç girmiştir.


  ÜÇ YIL SÜRDÜ


  Çeşitli hukuk oyunları ile üç yıl devam eden dava nihayet önceki gün sonuçlanmış ve 100 milyon lira değerindeki arazi halk yararına İstanbul Belediyesi'ne intikal etmiştir.


(1970 yılında Reşat Altın 208 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 12 Eylül 1970 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön