02 / 05 / 2024

1970 yılında İstanbul sokakları süpürge makinesi ile temizlenecekmiş!

1970 yılında İstanbul sokakları süpürge makinesi ile temizlenecekmiş!

Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü 1968 yılında Almanya'dan iki adet süpürge makinesi getirtmiş ve bunları Adalar'da kullanmış. 1970 yılında ise bu makineler, geceleri İstanbul sokaklarını temizleyecekmiş.



1970 yılında İstanbul sokakları süpürge makinesi ile temizlenecekmiş!


İstanbul sokaklarını süpürge makinesi ile temizlenecek


  BELEDİYE Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından iki yıl önce Almanya'dan getirtilen ve Heybeliada ve Büyükada'da çalıştırılan süpürge makineleri şehrin ihtiyacı göz önünde tutularak, Adalar'dan alınmış ve biri İstanbul'da, biri de Anadolu Yakası'nda asfalt yolları temizlemeye başlamıştır. İlgililerin belirttiklerine göre, altlarında yatay ve dikey süpürgeler bulunan silindir benzeri araçlar yollar kadar kaldırım kenarlarının temizliğini de yapmakta, ancak ana caddelerdeki trafik sıkışıklıkları, makinelerin hızlı iş yapmasını engellemektedir. 


  ÖZELLİKLE GECE ÇALIŞIYOR


 Temizlik işleri yetkilileri bu makinelerin sayesinde mesela sahil asfaltının, Yeşilköy - Sirkeci bölümündeki bir şeridin bir buçuk saat içinde temizlenebildiğini açıklamışlar, bu makinelerle özellikle gece yapılan temizliğin yararlı olduğunu ifade etmişlerdir. Şehir caddelerinin deterjanlı sularla geceleri yıkandığını ekleyen ilgililer, şehirde günde 70 kilo sıvı deterjan kullanıldığını da belirtmişlerdir. 


Hürriyet Gazetesi 24 Ağustos 1970 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön