23 / 04 / 2024

1970 yılında Pendik Tersanesi'nin mali portesi yüzde yüz artmış!

1970 yılında Pendik Tersanesi'nin mali portesi yüzde yüz artmış!

1970 yılında Pendik Tersanesi'nin mali portesi yüzde yüz artmış. Denizcilik Bankası tarafından yaptırılan Pendik Tersanesi'nin mali portesi, çeşitli fiyat artışları nedeniyle 175 milyon liradan 350 milyon liraya yükselmiş.



1970 yılında Pendik Tersanesi nin mali portesi yüzde yüz artmış!


Pendik Tersanesi'nin mali portesi % 100 arttı


175 milyon lira diye düşünülen tersane 350 milyona çıkacak...


GÜNGÖR GÖNÜLTAŞ


  DENİZCİLİK Bankası tarafından, projesi Polonya'nın <<CEKOP>> firmasına 7 milyon lira ödenerek yaptırılan Pendik Tersanesi'nin mali portesi çeşitli fiyat artışları nedeniyle 175 milyon liradan 350 milyon liraya yükselmiştir.

  Uygulamasına geçilen projenin mali portesi planlamasının yapıldığından bu yana hiç durmadan hızla artmıştır. İlk açıklamaya göre, 175 milyon lira çıkacak olan Pendik Tersanesi için bir süre sonra Denizcilik Bankası uzmanlarınca yapılan araştırmalar, tersanenin 265 milyon liraya çıkacağını ortaya koymuştur. Bugün ise uzmanlar, <<Hiç durmadan ve de süratle artan fiyatların maliyet hesaplarını alt üst ettiğini ve Tersanenin 350 milyon liraya bile güç tamamlanacağını>> ileri sürmektedirler.


NE YAPILDI?


  Denizcilik Bankası yetkileri tarafından verilen bilgilere göre Pendik Tersanesi projesinin uygulanmasına başlandığından bu yana saha tesviyesi ve kaya hafriyatı tamamlanmış, kuzeybatı mendirek yapımı bitmiş ve bunların geçici kabulleri de yapılmıştır. 


  Liman sahasının taranması bir Hollanda firmasına ihale edilmiş ve temmuz başından itibaren firma tarama çalışmalarına başlanmıştır. Polonya'ya giden 45 kişilik grup dönmüş, bu arada yeraltı sularından faydalanması için DSİ ile görüşmelere başlanmıştır. 


  Denizcilik Bankası henüz ikinci beş yıllık planda öngörülen yatırımın 1 milyon lirasını sarf etmiştir. Anvak, bu harcamanın dışında banka yaklaşık olarak tersane sahası için 15 milyon liralık istimlak yapmak zorunda kalmıştır.


(1970 yılında Reşat Altın 208 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön