25 / 04 / 2024

1971 yılında Boğaz'da çadırlı mahalle kurulmuş!

1971 yılında Boğaz'da çadırlı mahalle kurulmuş!

1971 yılında Boğaz'da seksen kişinin yaşadığı çadırlı mahalle kurulmuş. 92 hanelik gecekonduların Karayolları tarafından yıkılmasından sonra evsiz kalan gecekondu sakinleri, Boğaz'ın en güzel yerinde çadırlı mahalle kurmuşlar.



1971 yılında Boğaz da çadırlı mahalle kurulmuş!


Boğaz'da çadırlı mahalle kuruldu


Boğaz Köprüsü çevre yolu için 92 hanelik gecekondu yıkıldı


İSTANBUL (Erkan Yiğit)


  Boğaz Köprüsü çevre yollarının geçtiği güzergah üzerindeki Zincirlikuyu mevkinde bulunan 92 hanelik gecekonduların Karayolları tarafından yıkılması yüzünden açıkta kalan, gecekondu sahiplerinden bir kısmı, Boğaz'ın en güzel yerinde yıkanmaktan, hasta tedavisine kadar her türlü ihtiyaçlarını açıkta gördükleri, seksen kişinin barındığı bir çadırlı mahalle kurmuşlardır.

  20 - 30 yıldan beri oturdukları evlerinin yıkılmasından sonra evsiz kalan gecekondu sakinleri, Ortaköy sırtlarında şimdiki çadır kurdukları arazinin, Gecekondu Önleme Bölgesi olarak Belediyece kendilerine tahsis edildiği, ancak bir buçuk seneden beri devam eden parselleme ve dağıtma işleminin sürüncemede kalması yüzünden, zor durumda kaldıklarını ve yıkım sebebiyle de en az onar bin lira zarara uğradıklarını ileri sürmüşlerdir. 

  Gecekondu Kanunu'na göre, mahkeme kararıyla da olsa, yeni bir bölgeye yerleştirilmeden, evlerinin yıkılamayacağını ve Karayolları'nın kendilerine istedikleri birkaç günlük mühleti vermediğini iddia eden çadır mahallesi halkı, resmi müesseselerle olan işlerinin dahi, belirli bir ikamet adresleri olmamasından dolayı aksadığını belirterek; <<Yağmur mevsimi gelmeden evlerimize girelim diye dua ediyoruz. Bir buçuk sene evvelinden 


1971 yılında Boğaz da çadırlı mahalle kurulmuş!


bize tahsis edilen bu yerin parselleme ve dağıtma işi hala yapılmadı. Çoluk - çocuk seksen kişi kadarız. Bir çoğumuz hastalandı. Elektrik, su hiç bir şey yok. Su ancak tankerle haftada bir - iki kere geliyor. Havalar şimdi iyi ama, yağmurlar yağmaya başlayınca ne yapacağız?>> demişlerdir.

  Çoğunluğunu Trabzon, Rize, Tokat, Erzincan ve Isparta'dan gelen işçi ailelerin teşkil ettiği çadırlı mahalle sakinleri, kendilerine verilen çadır kurdukları mahallin bir an önce taksim edilerek, yeni evlerine taşınmak için gerekli iznin belediyeden çıkmasını istemişlerdir.


Tercüman Gazetesi 20 Temmuz 1971



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön