20 / 04 / 2024

1971 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün Ortaköy bağlantı temeli çökmüş!

1971 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün Ortaköy bağlantı temeli çökmüş!

1971 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün Ortaköy bağlantı temellerinden biri, beton dökülmek için hazırlanırken çökmüş. İşçiler, bağlantı yerinin çöktüğünü söylemişler, yetkililer ise çöküntü hafriyat sırasında oldu demişler.



1971 yılında Boğaziçi Köprüsü nün Ortaköy bağlantı temeli çökmüş!


Boğaz Köprüsü'nün Ortaköy bağlantı temeli çöktü


Dün çalışmayı bırakan işçiler: ''Bu yerde sağlam zemini bulmak mümkün değil'' diyor


              RAHMİ BERKSOY


  BOĞAZ Köprüsü'nün Ortaköy'deki bağlantı temellerinden biri, beton dökülmek için hazırlanılırken çökmüştür.

  İşçiler, köprünün çelik kablolarını zemine bağlamak için yapılan ''U'' şeklindeki ayağın güney istikametindeki iki odanın çöktüğünü doğrulamış, ilgililer ise, ''Çöküntü hafriyat sırasında oldu'' demişlerdir.


  Gazetemiz dört ay önce bu konuda sorumluları ikaz etmiş, Ortaköy sırtlarındaki kayaların çürük olduğunu bildirmiş, fakat başta Bayındırlık 


1971 yılında Boğaziçi Köprüsü nün Ortaköy bağlantı temeli çökmüş!


Bakanı olmak üzere büyük yetkililer, ''Hiçbir tehlike bulunmadığını'' ileri sürmüşlerdir.

  Aradan geçen aylar içinde ikazımızın doğruluğu ortaya çıkmış, köprünün kenar ayakları için hazırlanan tünelin altından su çıkınca çökmüş, yamacın bütün taşı ve toprağı, açılan ve beton dökülmek üzere hazırlanan bu yeri doldurmuştur.

  Korkulan çöküntü bir hafta önce meydana gelmiş, olay basından büyük bir titizlikle gizlenmiştir. Dün sabah, köprü inşaatında çalışan 450 kadar işçinin bazı işten çıkarmaları protesto için eyleme geçtiklerini öğrenen ve durumu görmek için giden bir Hürriyet ekibi, çöküntü ile karşılaşmıştır.

  Kenar ayaklarının inşaatında çalışırken, bazı arkadaşlarının işten çıkarılmalarını alamadıkları sebebiyle çalışmayı bırakan işçiler, ''Siz bizim meselemizi bir tarafa bırakınız. Kenar ayaklardan ikisinin betonunu dökecektik. Bir hafta önce çöktü. Bunu basından gizliyorlar. Siz bu konuyu ele alın. Bu yerde sağlam zemin bulmak mümkün olmayacak'' demişlerdir.

  Hürriyet ekibi, çöken ayağın civarında fotoğraf çekmek isterken nereden geldikleri anlaşılmayan eli sopalı bekçilerle beli tabancalı şahıslar ortaya çıkmış, basın mensuplarına saldırmışlardır. Bu şahıslardan ikisi arabaya binmek üzere olan foto muhabirinin makinesini almaya kalkışmış, arkadaşlarımız oradan güçlükle kurtulabilmişlerdir.

  Bu saldırı karşısında Karayolları yetkilileri ile görüşmek ve resmi bir açıklama almak mümkün olmamış, sonradan telefonla görüştüğümüz Karayolları 17'nci Bölge Müdürü Saffet Sile, ''Çöküntü, hafriyat sırasında oldu. Yoksa ayak beton dökümüne hazır değildi.'' demiştir. Saffet Sile işçilerin dünkü eyleminin kanunsuz olduğunu ileri sürmüş, Türk Yapı İş Sendikası yöneticileri ile görüşme halinde olduklarını, bir hal çaresi bulunacağını bildirmiştir.


Hürriyet Gazetesi 25 Mart 1971 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön