18 / 04 / 2024

1971 yılında tarihi beş köşk turizme hizmet edecekmiş!

1971 yılında tarihi beş köşk turizme hizmet edecekmiş!

1971 yılında tarihi beş köşk turistik otel, lokanta olarak kullanılacakmış. Boğaz'da harap haldeki Pembe Köşk, Beyaz ve Sarı Köşkler, Çadır Köşkü, Hidiv Kasrı restore edilerek turistik tesis haline getirilecekmiş.



1971 yılında tarihi beş köşk turizme hizmet edecekmiş!


Tarihi beş köşk turistik pansiyon, lokanta olacak


  YILLAR önce padişahların ve sultanların en saltanatlı günlerini geçirdikleri İstanbul'daki beş tarihi köşkte bundan sonra turistler yemeklerini yiyecekler, Boğaz'a karşı kahvelerini yudumlayacaklardır.

  İstanbul'a gelen yabancıların Topkapı ve Dolmabahçe Saraylarını gezdikten sonra Osmanlı İmparatorluğu devrine ait diğer yerleri de görmek, fazla bilgi edinmek istediklerini tespit eden Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, bu konuda çalışmalara başlamıştır. 

  Boğaz'da bir kısmı harap durumda bulunan beş köşk onarılarak turizm hizmetlerine tahsis edilecek, pansiyon, lokanta, kafeterya haline getirilecektir.


  KORULARDAN DA İSTİFADE EDİLECEK


  Emirgan'daki Pembe Köşk, Yıldız'daki Çadır Köşkü, Çubuklu'daki Hip Ali Paşa Köşkü, Emirgan'daki Beyaz ve Sarı Köşklerde kalanlar, yemek yiyenler, kahve içenler, kendi memleketlerine döndükten sonra İstanbul'daki bir sarayda sultanlar gibi ağırlandıklarını her önlerine gelene anlatacaklardır. 


  Teşebbüsü gerçekleştirmek için harekete geçen Turizm ve Tanıtma Bakanı Erol Yılmaz Akçal, Avrupa'da birçok saray ile köşkün aynı maksatla kullanıldıklarını bildirmiş ve Türkiye'de de aynı yolla gitmenin büyük faydalar sağlayacağını söylemiştir.

  

  Bu çalışmada, tarihi köşklerin korularından da istifade edilecektir.


  BOĞAZ SEFASI


  İstanbul Boğazı'nı, köprüden Anadolu Kavağı'na kadar vapurla iki saatte yakın bir zamanda gören turistler bundan sonra tarihi köşklerin balkonundan oturdukları yerde Boğaz'ın ihtişamını doya doya seyredeceklerdir. 

 

  Tarihi köşkler, turistlerin hem pansiyon, hem otel, hem de kafeterya ihtiyaçlarını karşılayacaktır.


Hürriyet Gazetesi 5 Ekim 1971



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön