25 / 04 / 2024

1972 yılında Cemil Topuzlu Köşkü, icra yoluyla satılacakmış!

1972 yılında Cemil Topuzlu Köşkü, icra yoluyla satılacakmış!

1972 yılında Çiftehavuzlar'da bulunan meşhur köşk, icra yoluyla 36 milyon liraya satılacakmış. Bugün küçük bir bahçe içinde kalan Köşk, 1972 yılında 30 dönüm bahçe içindeymiş ve 130 metre sahili varmış.



1972 yılında Cemil Topuzlu Köşkü, icra yoluyla satılacakmış!


BU KÖŞK SAYESİNDE CEMİL PAŞA ŞEHREMİNİ OLMUŞTU..


Cemil Topuzlu Köşkü 36 milyona satılıyor.


  Ali İpar'ın borcu için meşhur köşkü icra satışa çıkarttı.


  Göztepe'deki ünlü Şehremini Cemil Paşa Köşkü, icra yolu ile 36 milyon liraya satılığa çıkarılmıştır. Halen İparlara ait olan köşk Ali İpar'ın devlete olan borcu nedeniyle satılmaktadır. Halk arasında ''Kuleli Köşk'' olarak bilinen Cemil Topuzlu Köşkü 130 metre sahili bulunan 30 dö-


1972 yılında Cemil Topuzlu Köşkü, icra yoluyla satılacakmış!


nüm bir bahçe içindedir. Çeşitli türde yıllanmış ağaçlar ve korularla bezenmiş bahçenin sahilinde iki katlı yavru bir köşk, yol kenarında ise ahır, seyis odaları, garaj ve çamaşırhane bulunmaktadır. 

  Şehremini olmadan önce cerrahlığı ile ün yapan Cemiz Topuzlu, köşkü 1900 yılında, devrin Tıbbıye-i Şahane (bugünkü Haydarpaşa Lisesi) binasının mimarı İtalyan Valori'ye yaptırmıştır. Topuzlu ayrıca dışarıdan getirttiği uzmanlarla bahçesini tanzim ettirmiş, devrine göre oldukça yenilik sayılan mitolojik heykellerle süslemiştir. Bu nedenle köşkün halk arasındaki ikinci adı ''Heykelli Köşk'' olmuştur.

  Operatör Cemil Topuzlu'nun Şehremini olmasına, köşkünün ve bahçesinin güzelliği ve zarafeti yol açmıştır. Prof. Bedii Şehsuvaroğlu'nun açıkladığına göre, Feneryolu'nda oturan devrin Sadrazamı Ahmet Muhtar Paşa bir gün çevrede dolaşırken köşkü görmüş ve çok beğenmiştir. ''Bu kadar güzel ve zarif bir köşk yaptıran kişi İstanbul Şehreminiliğine layıktır.'' diyerek Topuzlu'yu çağırıp teklifte bulunmuştur. Böylece Topuzlu 1912 yılında Şehremini olmuştur.


(1972 yılında Reşat Altın 373 liraya satılmaktadır.)


Milliyet Gazetesi 10 Eylül 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön