25 / 04 / 2024

1973 Yılında Aksaray Yeraltı Çarşısı, Cumhuriyet'in 50. yılında açılacakmış!

1973 Yılında Aksaray Yeraltı Çarşısı, Cumhuriyet'in 50. yılında açılacakmış!

1973 yılında inşası tamamlanmak üzere olan Avrupa'nın en büyük yeraltı çarşısı, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılında hizmete açılacakmış. 10 bin 200 metrekare üzerine, 143 dükkandan meydana gelen çarşı lambalarla ısınacakmış.



1973 Yılında Aksaray Yeraltı Çarşısı, Cumhuriyet in 50. yılında açılacakmış!


AVRUPA'NIN EN BÜYÜK YERALTI ÇARŞISI 50. YILDA AÇILIYOR


143 dükkanlı Aksaray Çarşısı lambalarla ısınacak...


  Çarşıdaki yüz numarayı kiralamak isteyenler, dükkanlara talip olanlardan daha fazla...


  CUMHURİYET'İN 50. yıldönümünde hizmete girecek olan Aksaray Yeraltı Çarşısı, lambalarla ısıtılacaktır. Geçidi yapan firma sahibi Y. Mimar Taylan Karatuna, ''Koridor ve dükkanlara 3200'den fazla lamba takılacaktır. Bu lambaların sıcaklığı çarşıyı ısıtmaya yetecektir.'' demiştir.

  Karatuna'nın verdiği bilgiye göre, Aksaray Çarşısı 10 bin 200 metrekare ile Avrupa'nın tek hacimli en büyük çarşısı olmaktadır. 

  Projeye göre, çarşıda 143 dükkan olacaktır. 300 metrekarelik havuzlu lokantada 200 kişi rahatlıkla yemek yiyebilecektir. 

  Ön projede olmamasına rağmen, sonradan çarşıya bir de birahaneler bölümü konmuştur. Geçit, üstüne konacak 8 metre boyunda bir bacadan havalandırılacaktır.


  TUVALETE TALİP ÇOK

 

  Çarşının bitişiğindeki iki katlı yeraltı garajında da çalışmalar devam etmektedir. 10 bin 400 metrekarelik garaja 440 araç rahat bir şekilde girip çıkabilecektir.

  Öte yandan Mimar Taylan Karatuna, dükkanlar yerine yüz numarayı kiralamak için başvuranların sayısının daha fazla olduğunu açıklamış ve özetle şöyle demiştir:


  ''İnşaat ilerledikçe kira durumunu öğrenmek isteyenlerin sayısı gittikçe arttı. Fakat çoğu, çarşı içinde birahanelerin hemen yanında bulunan büyük tuvaletin kira durumunu soruyordu. Sonradan öğrendim, yüz numara çok büyük para getiriyormuş.''


Milliyet Gazetesi 27 Nisan 1973



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön