25 / 04 / 2024

1974 yılında Arnavutköy'de tarihi yalılardan ikisi tamamen yanmış!

1974 yılında Arnavutköy'de tarihi yalılardan ikisi tamamen yanmış!

1974 yılında Arnavutköy'de 19. yüzyıldan kalma, dörder katlı ve tamamen ahşap olan iki tarihi yalı, Rema adlı bir gazinodan çıkan yangında tamamen yanmış. Yalılarda oturan 6 aile ise sokakta kalmış.



1974 yılında Arnavutköy de tarihi yalılardan ikisi tamamen yanmış!


19. ASRIN HATIRASIYDILAR


Arnavutköy'deki tarihi yalılardan ikisi gece yandı


   ARNAVUTKÖY'de dün sabaha karşı saat 04.30 sıralarında <<REMA>> adlı gazinodan çıkan yangında iki tarihi yalı tamamen yanmıştır. Çevrede korku uyandıran ve 3 saat sonra kontrol altına alınabilen yangında iki yalıda oturan 6 aile sokakta kalmıştır. 

   Tarihi yalılar dörder katlı ve tamamen ahşap olduklarından <<Rema>>dan çıkan yangın kısa zamanda büyümüş, iki yalıyı da alevler bir anda sarmıştır. Yangının kısa zamanda büyümesi ve kontrol altına alınamaması yüzünden yalılarda oturan 6 aile yataklarından fırlamışlar ve gece elbiseleri ile kendilerini sokağa atarak canlarını kurtarabilmişlerdir. Özaydın Özbay ve Suat Bayraktar'a ait yalılar, içindeki eşyalarla birlikte tamamen yandıktan sonra saat 7.30 sıralarında öteki yalılara atlamadan itfaiyenin büyük gayreti ile söndürülebilmiştir. Vapur iskelesi ve diğer yalılar yangın duvarları sayesinde kurtulmuştur.

  

  NEDENİ BELLİ DEĞİL


  Yetkililer yangının çıktığı yerin saptandığını, ancak nedeninin anlaşılamadığını belirtmişler, <<Arnavutköy büyük bir tehlike atlattı>> demişlerdir. Yangının nedeninin bilirkişi tarafından incelendiği bildirilmiştir. Öte yandan yangının çıkış yerinin kesinlikle saptanması üzerine kundaklama söylentilerinin geçerlilik kazanmadığı yetkililerce belirtilmiştir.

 

  YALILARIN TARİHÇESİ 


  Yangında tamamen yanan iki yalı ve bitişiğindeki öteki yalılar 19. yüzyılda yapılmıştır. Bu ahşap yapılar hemen denizin kıyısında bulunmaktadır. Yalıların deniz tarafında çok az bahçeleri bulunmakta, bazıları ise denize kadar uzanmaktadır. Verilen bilgiye göre oymalarla süslenmiş yalılar Türk mimarisi düzeninden çok Batı mimarisini andırmaktadır. Ancak bu yabancı stillerine rağmen yalılar Boğaz'ın niteliğine uydurulmuş, ayrıca yöreye de karakteristik bir hava getirmiştir.


Milliyet Gazetesi 14 Mart 1974



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön