25 / 04 / 2024

1974 yılında İçişleri Komisyonu İstanbul'a metro yapılmasını kabul etmiş!

1974 yılında İçişleri Komisyonu İstanbul'a metro yapılmasını kabul etmiş!

1974 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, İstanbul'da metro kurulmasına ilişkin bir kanun teklifini prensip olarak kabul etmiş. Metronun inşası için İstanbul'da elektriğin kilovatına zam yapılması teklif edilmiş.



1974 yılında İçişleri Komisyonu İstanbul a metro yapılmasını kabul etmiş!


İçişleri Komisyonu İstanbul'a metro yapılmasını kabul etti


Finansman için, İstanbul'da elektriğin kilovatına bir kuruşluk zam yapılması teklif edildi...


ANKARA A.A


  MİLLET Meclisi İçişleri Komisyonu, İstanbul'da metro kurulmasına ilişkin bir kanun teklifini ''prensip'' olarak kabul etmiştir. İstanbul CHP Milletvekili Reşit Ülker'in hazırladığı kanun teklifi, kurulan bir alt komisyona havale edilmiştir. Alt komisyon, metro için gerekli finansman kaynaklarını araştıracak, Maliye Bakanlığı ile bu konuda temaslarda bulunacaktır. 

  Komisyon'da, İstanbul'da metro yapılması ve işletilmesi için 5-6 milyarlık bir finansmana ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, bu kaynakların saptanmasını önermişlerdir.

  İçişleri Komisyonu Başkanvekili Mardin CHP Milletvekili Nurettin Yılmaz, bu konuda şunları söylemiştir:


  ''Metro inşaatı için gerekli finansmanın yüzde 80 ile 90'ının İstanbul Belediyesi'nce karşılanacağı bildirilmiştir. Geri kalan kısmının hükümet tarafından karşılanması söz konusudur. Alt Komisyon, Maliye Bakanlığı ile temasa geçip, hükümetin ne miktarda


1974 yılında İçişleri Komisyonu İstanbul a metro yapılmasını kabul etmiş!


katkıda bulunacağını, bunun yanı sıra yeni Belediyeler Kanunu Tasarısı'nda İstanbul Belediyesi'nin hangi kaynaklardan yararlanarak inşaatı finanse edebileceği saptanacaktır. 

  Finansman konusunda komisyonda çeşitli fikirler öne sürülmüştür. Bunlardan biri de İstanbullunun kullandığı elektriğin kilovat saatine yapılacak bir kuruşluk zamdır. Böylece, yılda 27 milyon lira gelir sağlanmış olacaktır. 

  Hem trafiği rahatlatacak, hem de sığınak görevi yapacak olan metro için İstanbullular bu kadar bir zammı fazla bulmazlar ümidindeyim.''


(1974 yılında Reşat Altın 894 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 27 Haziran 1974



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön