28 / 03 / 2024

1976 yılında çimento darlığı had safhaya ulaşmış!

1976 yılında çimento darlığı had safhaya ulaşmış!

1976 Türkiyesi'nde çimento terazi ile satılmaya başlanmış. Çimento darlığı had safhaya varıp bir torbası karaborsada 45-50 lira arasında satılırken, bazı açıkgözler çimentoyu kilo başına 125 kuruştan satmaya başlamışlar.



1976 yılında çimento darlığı had safhaya ulaşmış!


Karaborsa yok diyenlere ithaf


1976 TÜRKİYE'SİNDE


Çimento terazi ile satılıyor


PİYASADA çimento darlığı had safhaya varıp bir torbası karaborsada 45-50 lira arasında satılırken bazı işbilir açıkgözler gerçek ihtiyaç sahiplerine çimentoyu kilo başına 125 kuruştan satmaya başlamışlar ve böylece 30 lira olması gereken bir torba 62.5 liraya ulaştırarak çimentoda görülmemiş bir karaborsa rekoru kırmışlardır.

  İnşaat sezonunun içinde bulunduğumuz şu günlerde çimento darlığı nedeniyle yapı faaliyetleri tamamen dururken ve gerçek ihtiyaç sahipleri bayilerde sıraya girerek en az 6 ay sonrasına sıra alırken, bazı açık gözlerin keşfettikleri ''Çimentoyu kilo ile satma'' uygulaması hayret uyandırmış ve böylece ham maddesi toprak olan çimento serbest piyasada son yılların değeri en fazla artış gösteren malı olmuştur.

  Bir torbası 50 kilo ağırlığında olan çimentonun tıpkı


1976 yılında çimento darlığı had safhaya ulaşmış!


gıda maddesi satılır gibi kese kağıdıyla satılması karşısında ihtiyaç sahibi halk hayretini gizleyememekte, satıcılar ise “Biz en uygun yolu bulduk. Zira çimento sadece inşaat yaptıran ve elinde belgesi olanlara değil onarım işi yaptıranlara da lazım. Ufak bir tamirat işi için 10-15 kilo çimentoya ihtiyacı olan vatandaş 50 kiloluk torbayı ne yapsın. Üstelik bir torba temin etmek için de ya aylarca sırada bekleyecek ya da karaborsa fiyatıyla el altından satın alacak. Biz çimentonun kilosunu 125 kuruştan satınca mesele halloluyor, alan da memnun satan da” şeklinde konuşmaktadırlar.

  Yurdun her bölgesinde çimento sıkıntısı çekilirken gerçekte dünya çimento üreticisi ülkeler sıralamasında onuncu sırada yer aldığımız anlaşılmıştır. Dünya çimento üretiminde Amerika Birleşik Devletleri ayda 6 milyon tonluk üretimle birinci sırada yer alırken, Japonya ikinci sırayı Almanya üçüncü sırayı almakta, bu ilk üç devleti sırasıyla Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, İngiltere, Hindistan ve Türkiye takip etmektedir. Türkiye'nin aylık ortalama çimento üretimi uluslararası istatistiklere göre yaklaşık 1 milyon tondur.

  Bu arada konu ile ilgili kuruluşlar Türkiye'nin çimento üretiminin kendine yetebilecek kapasitede olduğu, ayrıca kapasite artırımının her zaman mümkün bulunduğunu ileri sürmekte, darlığın tamamen spekülatif hareketlerden doğduğunu, etkili bir politika izlendiği takdirde herhangi bir sıkıntı olmayacağını söylemektedirler.

  Piyasada çimentonun kilo ile satılmasının arz talep dengesizliğinden doğduğunu ve spekülasyonun körüklendiğini ileri süren ilgililer “Gerçekte Türkiye’de çimento darlığı olmaması lazım çimentonun tüketimi sınırlıdır. Çok uzun süre stoklanması güçtür, ancak bir fabrikanın greve giderek üretimini durdurması, başka bir fabrikanın kapasitesinin altında çalışması piyasayı derhal etkiliyor ve bazı kimseler aşır kâr etmek amacıyla spekülasyon yapıyorlar. Devlet en kısa zamanda bol miktarda çimento ithal edeceğini ve fiyatların hiç bir şekilde zam görmeyeceğini açıklasın bakın o zaman darlık diye bir şey kalır mı?” şeklinde konuşmakta, zaman zaman çok hatalı bir politika izlenerek mevsim başında ihracat yapıldığını ileri sürmektedirler.

  Hükümet ise yayınladığı bildirilerle çimento karaborsasına neden olanların yakalanarak adalete teslim edileceğini ifade ederken bugüne kadar tek bir kimse yakalanamamış, ancak karaborsa bütün “şiddetiyle devam etmiştir. Sıkıntı sürerken olan vatandaşa olmuş, inşaat faaliyetleri sırf çimento yokluğu nedeniyle dururken, halk 30 liralık bir torba çimentoyu el altından fahiş fiyatla satın almaya mecbur kalmıştır.


Hürriyet Gazetesi 17 Mayıs 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön