25 / 04 / 2024

1977 yılında Haliç'e kanal açılması önerilmiş!

1977 yılında Haliç'e kanal açılması önerilmiş!

Haliç'in kurtulması için Boğaz'dan Haliç'e kanal açılması önerilmiş. Kefeliköy kesiminden açılacak kanalla Boğaz akıntıları 7-8 kilometre uzunluğundaki tünel vasıtasıyla, deniz alanı 1 milyon 632 bin metrekare olan Haliç'e ulaştırılacakmış.



1977 yılında Haliç e kanal açılması önerilmiş!


BOĞAZ'IN ÜST AKINTILARINI VE AÇILACAK KANALI GÖSTEREN HARİTA 


Haliç'in kurtulması için Boğaz'dan Haliç'e kanal açılması önerildi


  DENİZ alanı 1 milyon 632 bin metrekare olan Haliç'in üçte biri sığlaşmış, tabanda biriken çamurun 6 milyon metreküpe ulaştığı saptanmıştır.

  Boğaziçi Üniversitesi, ''Haliç Sorunları ve Çözüm Yolları Ulusal Sempozyumu'' tebliğleri bir araya getirilmiş ve Haliç'in kurtarılması için gerekli projenin hazırlanmasına başlanılmıştır. 

  Tebliğlerden biri Haliç'in Boğaziçi'ndeki akıntı aracılığı ile temizlenebileceğini içermekte, özetle şu görüşe yer vermektedir:

  

  ''Boğaz'ın kuzey kesminde, kuzeydoğu - güneybatı doğrultusunda oldukça büyük bir hızla Kefeliköy ve Kireçburnu kıyılarına dikey bir durumda muazzam bir su kütlesi halinde gelen üst akıntıların bir kısmını Kefeliköy (Büyükdere güneyinde) kesiminden ve Kağıthane deresi boyunca açılacak bir kanal ile Haliç'e akıtmak mümkün olabilir. Kefeliköy ile Koruderesi kesiminde, kısmen açıktan, kısmen de 7-8 kilometre uzunluğunda açılacak bir tünelden geçirilmesi gereken bu kanal, Karaağaç ve Kağıthane dereleri yataklarını 12-13 kilometre takip etmek sureti ile Boğaziçi'ni Haliç'e bağlar Yaklaşık olarak 15-20 metre genişlik, 2 metre derinlikte ve deniz seviyesinden açılması düşünülen bu açık kanaldaki su seviyesi, Kefeliköy ile Haliç'deki deniz seviyeleri arasındaki farka bağlı olarak 20 santimetre kanalın kuzey ucunda daha yüksekte bulunacaktır. Bu seviye farkı Boğaz'ın üst akıntılarının Haliç'e dökülmesine, oradan da Boğaz'ın güney ağzında, Marmara'ya gitmesine müsait görünüyor. 

  Böylece, Boğaz üst akıntılarından bir kol (kanal vasıtası ile) Kağıthane Vadisi ile Haliç'ten geçirilip, Sarayburnu'nda tekrar Boğaz akıntılarına kavuşturulmuş olur ki, bu hem Haliç'in bulanık ve az tuzlu ve kirli sularının yerini Karadeniz'in sularının almasını, hem de dereler ve seller vasıtası ile gelen her çeşit tortu maddelerinin Haliç'te toplanmadan Marmara Denizi'ne taşınmasını sağlar.''


Milliyet Gazetesi 3 Ekim 1977 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön