24 / 04 / 2024

1977 yılında İstanbul'un birçok çarşısının adı yadigar kalmış!

1977 yılında İstanbul'un birçok çarşısının adı yadigar kalmış!

1977 yılında İstanbul'un birçok tarihi çarşısının adı yadigar kalmış ve ismine uygun olmayan çarşı halini almış. Mısırçarşısı ve Manifaturacılar Çarşısı bunlardan birkaç tanesiymiş. Yine de ismini koruyan çarşılar da varmış.



1977 yılında İstanbul un birçok çarşısının adı yadigar kalmış!


Çarşıların isimleri satılanların ilgisi yok


İSTANBUL


  İstanbul'un birçok ''çarşısı''nın adı yadigar kaldı ve ismine uygun olmayan ''çarşı'' halini aldı. Bir ''Mısırçarşısı'' bir ''Manifaturacılar Çarşısı'', bugün adı ile ilgisi olmayan bir alışveriş merkezi halinde... İstanbul'a gezmeye gelen bir Anadolu vatandaşı ''Mısırçarşısı''na gitse bir gram mısır bulamayacağı gibi, ''Manifaturacılar Çarşısı''na gidenler de maalesef, bir metre basma yerine belki de aradığı plakları bulabilecekler. Her iki çarşının da ''adı yadigar''...


  NEREDE O İSMİNE UYGUN ÇARŞILAR


  Tarihi Mısırçarşısı'nda önceleri mısır satılırmış. Belki de ekmek yapılırmış. Sonra bu çarşımız baharatçılar çarşısı haline dönmüş... Aranılan her türlü baharat bulunurmuş... Şimdi ise çarşı içini, bir tek baharatçı kalmamacasına kuyumcusu, çeyizcisi, baklavacısı kaplamış, dışını ise balıkçılar ve manavlar istila etmiş.. 

  Ya, ''Manifaturacılar Çarşısı''... Tek tük manifaturacının dışında ne ararsanız bulabilirsiniz, ismine de ''ne derseniz uyar.'' Plakçılar Çarşısı, Ambarcılar Çarşısı, Halıcılar Çarşısı, ama Manifaturacılar Çarşısı diyemezsiniz...


  HALA ESKİ ÖZELLİĞİNİ KORUYAN ÇARŞILARIMIZ DA VAR


  İsmi yadigar kalan çarşılarımızın yanında, eski adını koruyup, kuruluş özelliğini muhafaza eden çarşılarımız da var.. Bir Süpürgeciler Çarşısı, çağımız ne kadar makineleşirse makineleşsin süpürgeye bir evde muhakkak ihtiyaç duyulacağından özelliğini koruyor. Vatandaş da ''Süpürgeciler Çarşısı''na gittiği zaman süpürgesini alabiliyor..

  ''Sahaflar Çarşısı''... Bu çarşımızda ''tarihi kütüphane'' olma vasfını yıllardan beri sürdürüyor. Birçok kütüphanede bulamadığımız tarihi kitapları ''Sahaflar Çarşısı'nda bulmak mümkün.


Tercüman Gazetesi 18 Aralık 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön